Het nooit uitgelezen boek

De natuur op Hillig Meer doet iets met mensen, die hier komen wandelen, rusten, nadenken of het graf van hun dierbare komen bezoeken. Af en toe worden zij getrakteerd op een bijzonder en onverwacht moment, tijdens hun aanwezigheid. Soms vliegt er ineens een buizerd over, of volgt deze de bezoekers op hun weg. Vaak piept de zon door de bomen wanneer ze bij hun zo gemiste geliefde zijn, of gaat de wind ineens liggen, tijdens een stormachtige dag.

Magisch theater

Wanneer mensen een grafrecht komen uitzoeken op Hillig Meer gebeurt dat ook. Vanuit de e-car, waarmee de bezoekers worden rondgereden, klinken dan vaak geluiden als: ‘het is ineens gestopt met regenen’, of ‘de mist trekt op’, ‘kijk, die wolk is een hart’. Keer op keer gebeurt er iets bijzonders, iets speciaals om te aanschouwen en gewoon te laten gebeuren. Voor bezoekers en voor ons als team voelt dat als een magisch theater. Om stil van te worden.

‘Als je het maar wilt zien’

En we kunnen het maar niet verklaren waarom de natuur ons zo verrast, ons bijstaat tijdens deze bezoeken, ons voelbaar troost. Het is alsof ze tegen ons roept: “Ik heb nog meer voor jullie in petto, als jullie het maar willen zien.” Deze grandioze en kleurrijke gebeurtenissen leren ons dat de natuur ‘de school van het leven’ is. Een boek dat nooit uitgelezen raakt. Het boek dat steeds mooier en interessanter wordt.

Dat de natuur over ons waakt, bijna met ons speelt tijdens haar onverwachte wendingen, maakt ons blij. Ze roert en raakt ons. Ze is meer dan wij ooit écht kunnen begrijpen. Én ze dwingt respect en waardering af.

Respect

Zij zorgt voor het gevoel dat het bos je alle ruimte geeft, maar wél binnen haar gebaande paden, én met haar verrassende ideeën. Ze biedt verschillende elementen die ons iets doen, die iets mét ons doen. De natuur heeft een waarde die, voor degene die dit ervaart, zich alleen maar verdiept en verruimt. Het is meer dan een vanzelfsprekend gegeven, véél meer. Naarmate we de natuur meer opzoeken of opmerken, verhoogt ons respect ervoor tot in het oneindige. De natuur nodigt uit, ze laat ons plaatsnemen bij onszelf, of bij onze verloren geliefden, die we zo graag dichtbij ons wensen.

Dat er moois is

Ze is er maar druk mee, de natuur op Hillig Meer. Ze zorgt dag en nacht voor groei, waakt over de mensen die niet meer onder ons zijn, zorgt met haar troostende arm voor de nabestaanden en haalt voor velen de eenzame gevoelens weg. Door af en toe een ‘kwinkslag’ te laten zien, zorgt ze er óók voor dat we moeten blijven opletten. Dat we wel in moeten zien dat het leven doorgaat. Dat er moois is. En dat zij dat doet.

Ze sust de wind

Ze stuurt daarom de buizerd, ze sust de wind, ze strooit een vlinder. Ze laat de zon voor ons op, en haalt de mist weg voor een beter zicht. En ze laat een moeder urenlang bij haar dochters graf zitten. In serene rust en stilte. Zittend op de grond, met haar rug tegen een boom geleund. Met in haar handen een opengeslagen boek geklemd.

Het boek dat nooit uitgelezen raakt.

 

Bezoek de schitterende natuur op Hillig Meer tijdens bijvoorbeeld een groepsrondleiding, ga met ons mee tijdens de Vroege Vogelgeluidenwandeling, maak uw eigen natuurkunst, of woon een notarislezing bij. Voor meer informatie over een persoonlijke rondleiding kunt u ons altijd bellen; 0592-260944 of stuur ons een bericht via info@hilligmeer.nl.

Voelt u zich welkom.

 

 

Geplaatst in Columns, Hillig Meer, Natuurbeleving