Een begrafenis bezoeken op Hillig Meer

Een begrafenis op een natuurbegraafplaats verschilt in meerdere opzichten van een reguliere begrafenis. De wandeling naar het graf is bijvoorbeeld meestal een stuk langer dan op een andere begraafplaats. Bovendien loopt u op onverharde paden in het bos.

Aankomst en Parkeren

Het adres van Natuurbegraafplaats Hillig Meer is Provincialeweg 2 te Eext. De meeste navigatiesystemen weten het goed te vinden. Bij aankomst is de kans groot dat een parkeerhulp u helpt bij het vinden van een goede plek aan weerszijden van de oprijlaan. Aan het einde van de oprijlaan zijn de parkeerplekken voor de naaste familie, maar ook voor invaliden. Ook de rouwauto rijdt door naar het einde van de oprijlaan. Hier wordt de kist of mand met de overledene op een baarwagen geplaatst.

Ceremonieruimte of boskapel

De familie kan ervoor gekozen hebben om een ceremonie te houden in het ontvangsthuis, of in de boskapel.
De ceremonieruimte in het ontvangsthuis bereikt u door via het talud naar boven te wandelen. De ingang van het talud is aan het einde van de oprijlaan.

Als er een ceremonie in de boskapel wordt gehouden is het goed om te weten dat deze niet overdekt is. U bevindt zich dan in de open lucht op een mooie plek in het bos. Houd dus rekening met de weersomstandigheden bij uw kledingkeuze en neem eventueel een paraplu mee.

Wandeling naar het graf

De natuurbegraafplaats is 53Ha groot, dat is vergelijkbaar met 80 voetbalvelden. Het is dus mogelijk dat u een wandeling van meer dan tien minuten zult maken. De paden op de natuurbegraafplaats zijn niet verhard, dus wandelschoenen zijn aan te raden.
Om de oversteek van de Provincialeweg veilig te kunnen maken, zorgt Hillig Meer voor verkeersbegeleiders die het verkeer stilleggen.
De wandeling naar het graf vindt vrijwel altijd plaats in stilte en gezamenlijkheid. Op de terugweg blijft de familie vaak wat langer bij het graf. Bij het oversteken wordt u ook op de terugweg geholpen door de verkeersbegeleiders.

Bent u minder goed ter been?

Bij de meeste uitvaarten op Hillig Meer zijn vrijwilligers aanwezig om te assisteren. Deze vrijwilligers rijden in de stoet mee met een elektrische wagen waar mensen die minder goed ter been zijn op kunnen plaatsnemen. De ceremonieruimte is via het talud goed bereikbaar.

Toiletten en andere voorzieningen

In het ontvangsthuis zijn meerdere toiletten, zowel boven als beneden. Nabij de boskapel is een Ecotoilet. Deze is alleen geopend als er een ceremonie is de boskapel is.