De natuurbegraafplaats

Natuurbegraafplaats Hillig Meer maakt deel uit van Landgoed Heidehof. Het is met 53 hectare een van de grootste natuurbegraafplaatsen van Nederland. Een bijzondere, oude gedenkplek met een eeuwenoude grafcultuur.

 

Het ontstaan van de natuurbegraafplaats

In 1996 zijn onze grondleggers Dolf van der Weij en Annetje Braat gestart met duurzaam natuurbeheer op Landgoed Heidehof. Rond die tijd werden de grafheuvels op het landgoed onderzocht. In één van deze tumuli werden de 5.000 jaar oude stoffelijke resten ontdekt van een moeder en kind.

Deze vondst heeft geïnspireerd tot het samenbrengen van natuur en gedenken. Dagelijks zien we voorbeelden van de troostende kracht van de natuur, hier op Hillig Meer.

Na een lange periode van voorbereiden is de natuurbegraafplaats in september 2013 officieel geopend in aanwezigheid van voorzitter van het Nationaal Groenfonds, Pieter van Vollenhoven.

 

Het Hillig Meer

Hillig Meer is genoemd naar het gelijknamige meertje, dat zijn kratervorm aan de ijstijd heeft te danken. In vaktermen heet dat een pingoruïne. In de laatste ijstijd raakte het water in de bodem bevroren.

Een aangroeiende ijslens duwde de aarde omhoog en vormde een heuvel, waarin veel later – toen het ijs weer smolt – een meertje ontstond.

De pingo was grotendeels dichtgegroeid, maar in 2013 hebben we het Hillig Meer hersteld en opgeschoond. Nu strijken er weer kuifeenden en Canadese Ganzen neer op de eilandjes.

 

Foto & Video

De schoonheid van de natuur raakt ons elke dag weer en daarom maken we regelmatig foto’s.

Op onze fotopagina staan diverse foto-albums over de natuurbegraafplaats, het ontvangsthuis en de natuur op het landgoed.

Hier vindt u ook een aantal video’s die een beeld geven van de natuurbegraafplaats.

Bekijk onze fotopagina

 

Voorzieningen

Natuurbegraafplaats Hillig Meer heeft goede voorzieningen, zoals een parkeerplaats, belvedère, ontvangsthuis en een karakteristieke boskapel.

Het is mogelijk om de afscheidsceremonie op natuurbegraafplaats Hillig Meer te houden. Dit kan zowel in de open lucht als in het stijlvolle ontvangsthuis.

Op diverse plaatsen hebben we zitbanken in de natuur geplaatst, waar bezoekers even kunnen zitten om de natuur wat langer te observeren.

Lees meer over onze voorzieningen

 

Natuurbeheer

Het natuurgebied Heidehof en natuurbegraafplaats Hillig Meer worden onderhouden volgens het beheersplan van Stichting Heidehof.

Dit plan zorgt er al twintig jaar voor dat het bos meer omgevormd wordt naar gemengd bos. Het bos wordt soortenrijker in flora en fauna.

Meer lezen over natuurbeheer

rondleidingNeem deel aan een rondleiding over de natuurbegraafplaats

Iedere eerste en derde zondag van de maand verzorgen we rondleidingen. U maakt kennis met het ontvangsthuis, de natuurbegraafplaats en het Hillig Meer.

Ontdek Hillig Meer