Parachutist Lesne herdacht

In aanloop naar de herdenking in Nederland op 4 mei zijn er door het hele jaar heen herdenkingen van verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we alle slachtoffers samen. In bijna elke gemeente wordt een herdenking georganiseerd.

Bevrijding Eext

Ieder jaar, begin april, zo rond de bevrijding van Eext, legt de stichting Herdenking Franse Parachutisten met een klein gevolg bloemen op verschillende locaties. Dat gebeurde ook op vrijdag 7 april in Eext. De oprichters van Natuurbegraafplaats Hillig Meer, Dolf van der Wey en Annetje Braat waren hierbij aanwezig, evenals leden van het team.

Op vrijdag 7 april 2018 pakte de bloemlegging op Landgoed Heidehof groots uit bij de onthulling van het monument van Sergeant Guy Lesne, ter nagedachtenis aan de Franse parachutist die in april 1945 werd doodgeschoten nabij het oude landhuis.

Operatie Amherst

Op 7 en 8 april 1945 vond Operatie Amherst plaats. 700 Franse parachutisten werden gedropt boven Drenthe. Zij moesten strategische verkeersknooppunten en bruggen innemen en zoveel mogelijk verwarring stichten bij de Duitse bezetters. Het doel was de Canadese troepen vrij baan te geven, die op weg waren om de stad Groningen te bevrijden.

Een deel van de Fransen werd gedropt nabij Landgoed Heidehof. Sergeant Guy Jean Lesne werd er met een strijdmakker op uit gestuurd om de omgeving te verkennen. Helaas werd hij opgemerkt vanuit het landhuis. Het oude landhuis van Heidehof was enige weken daarvoor in gebruik genomen door de SS. Vanuit de toren van het huis openden de Duitsers het vuur, waarbij Lesne dodelijk werd getroffen, zijn kameraad wist wonderwel te ontkomen.

Onderduikers

Onderduikers die zich in het bos schuilhielden, hoorden de schoten en gingen op onderzoek uit. Zij togen daarop naar Eext om een doodskist te halen bij timmerman Lanjouw. Daar hebben ze Lesne ingelegd om hem later aan de Canadese troepen over te geven.

De Fransman Benaoit Guiffray (83), links op de foto naast Dolf van der Wey, is een neef van de gesneuvelde Cognet (Westerbork).

Zoon Lesne

Bij de bloemlegging op vrijdag 7 april jongstleden waren geen familieleden van Lesne aanwezig. Herve, de zoon van Guy Jean Lesne, was twee jaar oud toen zijn vader vertrok om in het leger te vechten. Hij hoopt bij goede gezondheid aanwezig te zijn bij de viering van 80 jaar bevrijding in 2024/2025.

Ter ere van 75 jaar bevrijding is het boekje ‘Onderduikers in de natuur’ opnieuw uitgegeven. Het boekje bevat herinneringen aan het verblijf van een groep onderduikers in een ondergronds hol op Landgoed Heidehof in de periode 1943-1945’. Het boekje kost € 8,50. Heeft u belangstelling, mailt u ons: info@hilligmeer.nl.

 

De grotendeels in Drenthe opgenomen oorlogsfilm Grenzeloos Verraad, die op maandag 27 maart groots in première ging, is sinds 30 maart in de Nederlandse bioscopen te zien en krijgt daarna nog een internationaal vervolg.

 

Geplaatst in Alle berichten, Hillig Meer