Eext in film Grenzeloos Verraad

De grotendeels in Drenthe opgenomen oorlogsfilm Grenzeloos Verraad, die op maandag 27 maart groots in première ging, is vanaf 30 maart aanstaande in de Nederlandse bioscopen te zien en krijgt daarna nog een internationaal vervolg.

De film, waarvan de opnames in 2019 begonnen, bevat scènes die onder meer zijn opgenomen bij het onderduikershol op Landgoed Heidehof, bij Natuurbegraafplaats Hillig Meer. Acht mannen brachten hier een groot deel van de Tweede Wereldoorlog door in een zelf gegraven hol in het bos. In deze link uit 2012 ziet u hoe het onderduikershol op Heidehof is gerenoveerd.

 

De film Grenzeloos Verraad speelt zich voornamelijk af in Noordoost Nederland in de periode voorafgaand aan de zeer bekende Operatie Amherst; een commando-luchtlandingsactie in april 1945 van zo’n 700 Franse parachutisten in heel Drenthe, met als doel: de bevrijding van de stad Groningen.

De anderhalf uur durende rolprent vertelt het bijzondere oorlogsverhaal tussen eer en geweten van een hoge Duits-Nederlandse officier Ludwig Mengelberg (luisterend naar de naam: ‘Der Fliegende Holländer’), die klem en verloren zit tussen vaderlandsliefde, plichtsbesef, gewetensnood en de liefde.

Mengelberg krijgt steeds grotere moeite met de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Na een persoonlijk drama wordt hij naar Nederland overgeplaatst, waar hij besluit om in Drenthe te helpen bij het verbergen van onderduikers. Daarmee pleegt hij hoogverraad bij zijn eigen manschappen. Wanneer de SS wantrouwen krijgt en het verzet oprukt, zet Mengelberg zijn eigen leven én dat van de mensen die hij probeert te helpen op het spel.

Jarenlang werkte een *filmgroep in Zuidoost-Drenthe en deels in Overijssel aan de film. De opnames begonnen in 2019 bij het smalspoormuseum in Erica. Ook andere plekken in Drenthe zijn te zien in de oorlogsfilm, zoals onder meer het Veenpark en Roden. Niet alleen heel Nederland kan de film aanschouwen; ook internationaal krijgt de film een groots gevolg in – naar tot dusver bekend – Duitsland, Polen, Oostenrijk, België en in Amerika.

In Drenthe zijn meerdere onderduikersverblijven gebouwd. Veel daarvan zijn tijdens de oorlog ontdekt of verraden. Alle bewoners van het onderduikersverblijf op Heidehof overleefden de oorlog. Het boekje ‘Onderduikers in de natuur’ bevat herinneringen aan het verblijf van een groep onderduikers op Landgoed Heidehof in de periode 1943-1945.

Indien u belangstelling heeft, kunt u het boekje bij ons bestellen via info@hilligmeer.nl.
Het boekje kost € 8,50

* De opnames van het Grenzeloos Verraad werden vorig jaar met behulp van regisseur Dennis Bots (Storm Letters van Vuur, Oorlogsgeheimen) volbracht. Het is een project van ZOD Film (Zuidoost Drenthe Film) in samenwerking met CFX Studios; een groep jonge filmmakers uit de regio Drenthe, Van der Glas Producties en On Air Media.
* De regie is in handen van Thomas Nauw naar een scenario van Peter Nillesen en Rob Camies. Peter Nillesen, die het verhaal bedacht, speelt ook de rol van Ludwig Mengelberg. De productie is in handen van Rob Camies en Manon Huizing voor ZOD Film en Anton van de Koppel voor On Air Media.
Geplaatst in Hillig Meer