Cremeren en natuurbegraven

Veel mensen kiezen voor cremeren. Na een crematie blijft de as van de overledene minimaal 30 dagen bij het crematorium. Dit geeft de nabestaanden de tijd om te bedenken wat zij met de as van hun dierbare willen doen. Natuurbegraafplaats Hillig Meer biedt een eeuwigdurende rustplaats in de natuur voor de as van uw dierbare. Een zelfgekozen, laatste rustplaats waar je als nabestaande op ieder moment naar terug kunt keren.
Op Natuurbegraafplaats Hillig Meer kunt u ook kiezen voor een combinatie van cremeren en natuurbegraven. Het lichaam wordt dan eerst gecremeerd. De as wordt daarna voor altijd ter ruste gelegd in een urngraf op de natuurbegraafplaats. Net als bij een gewoon natuurgraf wordt de overledene langzaam één met de natuur.

Urngraf op de natuurbegraafplaats

Een urngraf is goedkoper dan een gewoon graf. Net als bij een gewoon graf betaalt u maar één keer bij een urngraf. Het grafrecht geldt voor altijd; het urngraf wordt nooit geruimd. Voor het begraven van de as bestaan natuurlijke afbreekbare urnen, mandjes of linnen zakjes. Liever helemaal geen urn? Ook dat kan. U mag de as ook direct in het urnengraf uitstrooien.

Urninlage

Sommigen hebben een beter gevoel bij cremeren, anderen vinden begraven een prettiger idee. We bieden ook de mogelijkheid om een urn op een bestaand graf te plaatsen. Deze optie kan een mooie oplossing zijn als u en uw partner andere uitvaartwensen hebben, maar wel een gezamenlijke laatste rustplaats willen. Zo kan een regulier graf met een urngraf gecombineerd worden. De urn wordt boven het bestaande graf als een inlage begraven. Dit kan dus pas gebeuren op het moment dat er iemand begraven is of in combinatie met een begraving. De tarieven voor een urngraf en -inlage liggen lager dan een regulier graf. Net als een regulier graf is het grafrecht voor een urngraf op Natuurbegraafplaats Hillig Meer eeuwigdurend.

Begraven of verstrooien?

Natuurbegraafplaats Hillig Meer heeft geen urnenveld of strooiveld. Na een crematie bevat de as stoffen die niet goed zijn voor onze bosbodem. Verstrooien kan leiden tot zogenaamde vermesting van de humuslaag. Dat is erg belastend voor de natuur.

Bekijk ook de andere voordelen van natuurbegraven of dit overzicht van argumenten voor regulier begraven, cremeren en natuurbegraven.

Over Hillig MeerEen eeuwigdurende rustplaats in de Drentse natuur

Lees meer over Hillig Meer Vraag een brochure aan