Zacht als mos

Wanneer u op en rond Hillig Meer wandelt, ziet u op sommige plekken of graven verschillende mossoorten. Mossen zijn het hele jaar door te vinden, maar door de hoge luchtvochtigheid staan ze er in de herfst en de lente optimaal bij. Mos is laag bij de grond en trekt qua uiterlijk niet altijd de aandacht, maar toch loont het om eens goed te kijken naar mos, want het zijn bijzondere plantjes.  

Belangrijke schakel in ecosysteem
Naast het fijn en zacht aanvoelen van mossen, zijn ze een belangrijke schakel in ons ecosysteem. Ze bieden leefruimte aan vele kleine insecten, produceren zuurstof, beschermen tegen erosie en dragen bij aan een gunstig microklimaat voor de ontkieming van allerlei soorten zaden en vruchten. Mossen hebben bladgroen en ze vormen sporen, maar hebben geen vaatstelsel. Door de combinatie van deze kenmerken nemen ze een bijzondere plek in binnen het plantenrijk. Omdat mossen geen vaatstelsel hebben, vindt het transport van voedingsstoffen voornamelijk uitwendig plaats, langs stengels en bladeren. Een mosblad functioneert dus als blad (fotosynthese) en als wortel (vochtopname) tegelijk.

Omgeving bepaalt het soort mos
Mos heeft op velen een enorme aantrekkingskracht. Het doet zacht aan, ziet eruit als een warm dekentje, maar heeft ook iets geheimzinnigs. Want hoe komt het dat mos op sommige plekken juist wel aanwezig is en op andere niet? Ze komen voornamelijk voor in vochtige omgevingen. De diversiteit aan bomen en planten in een gebied zorgt ook voor een verscheidenheid in soorten mos. In het oude bos op Hillig Meer komt u bijvoorbeeld, ook op sommige graven, Sterrenmos tegen. Dit is een mosje met sterachtige blaadjes dat vaak te vinden is op vochtige, schaduwrijke plekken. U herkent het mos gemakkelijk en ziet dan ook waarom het de naam Sterrenmos heeft.

Zacht als mos
Mos voelt vaak zacht aan, maar de woorden ‘zacht als mos’
kunnen ook figuurlijk worden gebruikt om een persoon of situatie te beschrijven die vriendelijk, teder of zacht is. Bijvoorbeeld: ‘Haar stem was zacht als mos en ze kalmeerde iedereen met haar woorden.’ In poëzie en literatuur wordt het gebruik van vergelijkingen zoals ‘zacht als mos’ vaak gebruikt om beelden te creëren die de zintuigen aanspreken en de lezer een levendigere voorstelling geven van wat er wordt beschreven. 

Het is goed om te weten dat er duizenden soorten mossen zijn en dat u hier slechts een kleine selectie ziet van wat er zoal groeit op Natuurbegraafplaats Hillig Meer. Ziet u een bepaalde mossoort en bent u benieuwd hoe u kunt achterhalen welke soort u ziet dan zijn er verschillende apps te downloaden voor op uw telefoon. Zo kunt u door middel van een foto de app de mossoort laten determineren.

Bent u nieuwsgierig naar de verschillende soorten flora en fauna in ons natuurgebied en wilt u graag, onder leiding van een deskundige, mee met een van onze groepsrondleidingen, meldt u zich via deze pagina dan gerust aan.

Geplaatst in Hillig Meer