Vrijwilliger Jan Kragt: “Nergens is meer leven dan vlak bij de dood”

“Deze zin van Claudia de Breij verwoordt heel mooi wat ik ervaar als vrijwilliger.” Jan Kragt (70) is al zo’n jaar of vijf actief bij natuurbegraafplaats Hillig Meer. Hij is ook vrijwilliger bij Hospice Het Alteveer in Assen. “Wanneer de dood nadert, is het leven juist volop aanwezig. Dat zie ik gebeuren en het intrigeert me.”Foto bij het interview met Jan Ktagt
‘Oog hebben voor de ander’, ‘er zijn’, ‘luisteren en ruimte geven’, ‘vertellen en informeren als er vragen zijn’: dit alles typeert hoe Jan zijn vrijwilligersfuncties invult. “Het gaat niet om mij, het gaat om de ander”, zegt hij bescheiden. “Als ik iets kan betekenen voor iemand die hulp nodig heeft, zowel in mijn werk als privé, ben ik een gelukkig mens.”

Welkom en gewaardeerd
De kennismaking met Hillig Meer komt voort uit Jan’s werk bij het hospice. “Ons vrijwilligersteam kwam kennismaken met de natuurbegraafplaats. Ik vond het interessant en wilde er meer van weten. Want eerlijk gezegd had ik niet direct de wens om hier ooit begraven te worden.” Als vrijwilliger leerde hij het gebied, de organisatie en de medewerkers kennen. “Het is hier prettig, hartelijk … warm. Ik voel mij welkom en gewaardeerd.” Jan is een belangrijke schakel tussen de organisatie en de overige vrijwilligers. Hij neemt mensen die moeilijker ter been zijn mee in de golfkar, helpt als het nodig is bij de catering en geeft rondleidingen op de zondagmiddag.

Met volle aandacht
“Aandacht voor mensen, dat gaat vanzelf. Mijn vrouw Ria heeft dat ook. Zij is verpleegkundige in de thuiszorg. De aandacht die zij heeft, het zonder woorden aanvoelen wat iemand bedoelt of nodig heeft … door haar ben ik daar beter in geworden.” Op Hillig Meer komt dat van pas bij al zijn werkzaamheden, maar vooral als hij mensen begeleidt naar een begraving. “Altijd ben ik er met mijn volle aandacht bij. Ik probeer aan te voelen waar mensen behoefte aan hebben. Daar sluit ik op aan.”

Niets zeggen is ook goed
De zin die Claudia de Breij onlangs tijdens de Oudejaarsconference zong, en die bovenaan dit artikel staat, heeft ook waarde voor Jan zelf. “Sinds ik weet dat ik prostaatkanker heb, realiseer ik me des te meer dat ik lééf en dat ik één kans heb om er wat van te maken. Het maakt me meer dan ooit duidelijk hoe kwetsbaar je bent als mens.” Die kwetsbaarheid zit soms ook in kleine dingen: “Ik vind het belangrijk om mensen te vragen hoe het met ze gaat. Of, als je niet weet wat je moet zeggen, dát te benoemen. De ander ontlopen omdat je niet weet wat je moet zeggen, dat zou ik heel jammer vinden.”

In de jaren dat Jan bij Hillig Meer betrokken is, is hij de natuur en de natuurbegraafplaats steeds meer gaan waarderen. “De natuur hier is prachtig en troostrijk. Tijdens de rondleidingen die ik begeleid, geef ik veel informatie over natuurbegraven. En ik probeer mensen te laten ervaren hoe het hier voelt. Hoe alle bloemen en planten heten, dat weet ik niet zo precies. Maar dat hoeft niet om je hier welkom te voelen.”

Nog een keer Alpe d’Huzes
Al zo’n vijf jaar is Jan Kragt bij ons actief als vrijwilliger. Dit jaar doet hij voor de tweede keer mee aan Alpe d’HuZes. “Ik vind onderzoek naar kanker en de behandelmogelijkheden belangrijk. Dit is mijn manier om daaraan bij te dragen.” Als u Jan hierbij een duwtje in de rug wilt geven, kunt u doneren via de website van Alpe d’Huzes.

Geplaatst in Medewerkers aan het woordTagged , , , ,