Verslag Libelle- & vlinderexcursie

Op zaterdag 15 juli verzamelden maar liefst 20 bezoekers zich voor de libelle- & vlinderexcursie op natuurbegraafplaats Hillig Meer. Vrijwilligers van zowel de vlinderwerkgroep (Minko van der Veen en Hindrik Lanjouw) als de libellenwerkgroep (Gerard Abbingh en Hero Moorlag) leidden de groep langs plekken op de natuurbegraafplaats.

Als gevolg van het duurzaam natuurbeheer en een verstandig maaibeleid, zijn er vele bloeiende planten op Hillig Meer. Er zijn dan ook vele vlinders waargenomen.

Diversiteit in beukenlaan

In de beukenlaan troffen we al gauw de brede wespenorchis aan, een wilde orchidee die daar momenteel bloeit. Ook bloeide er ogentroost en oranje havikskruid, naast meer algemene planten als jacobskruiskruid en duizendblad. De verscheidenheid aan waard- en nectarplanten zorgde voor waarneming van een groot aantal vlinders zoals koevinkje, bruin zandoogje, bont zandoogje, klein geaderd witje, landkaartje, atalanta, zwartsprietdikkopje en een kleine vuurvlinder.

Minko wist een aantal vlinders te vangen, waaronder een gestreepte goudspanner, zodat we deze van dichtbij konden bewonderen. Meerdere deelnemers hadden geavanceerde fotoapparatuur meegebracht, waarmee prachtige foto’s genomen zijn.

Vanuit de beukenlaan vervolgde de groep de weg naar het Hillig Meer. Onderweg wees Hindrik Lanjouw de bezoekers op de vele verschillende soorten grassen die er groeien, zoals eekhoorngras.

Libellen in het riet

Aan de randen van het Hillig Meer bloeien ratelaar, lisdodde, pitrus en vele andere soorten. Een paradijs voor libellen en juffers. Hier troffen we de bloedrode heidelibel vrouw, steenrode heidelibel vrouw, blauwe breedscheenjuffer, koraaljuffer, watersnuffel, grote keizerlibel en natuurlijk het zeer herkenbare lantaarntje.

Maar er was meer te zien dan alleen vlinders en libellen. Op een bloeiende jacobskruiskruid troffen we de witte halvemaanzweefvlieg aan en op een rietstengel zat een grote sabelsprinkhaan.

Op de terugweg in het oude bos zagen we nog een Icarusblauwtje en boomblauwtje. Eenmaal terug in het landhuis konden we nog een verzameling vervellingshuiden van diverse juffers en libellen bekijken die Gerard had meegenomen. Een mooie excursie die zeker voor herhaling vatbaar is. Onze dank gaat uit naar de mensen van de vlinderwerkgroep en de libellenwerkgroep die de excursie begeleidden.

Fotogalerij

Onderstaande foto’s zijn gemaakt door Lambert Reinds, Ali Drijfhout, Marc Hesp en Hero Moorlag. Dank allen voor het delen.

Geplaatst in Activiteiten, Natuur