Terug naar mijn roots

Henny GrevenHenny Greven, relatiebeheerder op Hillig Meer, stelt zich graag aan u voor. Want wat maakt voor haar het werk op Hillig Meer zo mooi en bijzonder?

Mijn roots liggen in Drenthe. Ik ben geboren en getogen in Borger en ik realiseer me heel goed wat een voorrecht dat is geweest. Ik was altijd buiten te vinden, in het bos achter ons huis. Op die momenten, in mijn jonge jaren, is mijn liefde en respect voor de natuur ontstaan.

Jarenlang heb ik in Den Haag gewoond. Na mijn studie Onderwijskunde aan de RuG ging ik aan de slag bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Maar na een aantal jaren voelde ik dat dit niet was wat ik mijn gehele werkende leven wilde doen. Ik maakte de overstap naar een charitatieve organisatie: de Dierenbescherming. Dit paste veel beter bij mij! Ik werd Beleidsmedewerker bij Gemeentelijk Dierenwelzijnsbeleid en zette me bijna twaalf jaar lang in om dierenwelzijn op de lokale agenda’s te krijgen. Daarnaast werkte ik als vrijwilliger bij Dierenhospitaal en Ambulancedienst Den Haag. Daar heb ik ook mijn man leren kennen. Toen het bestuur me vroeg of ik daar wilde werken als projectmanager, hoefde ik niet lang na te denken.

Persoonlijk contact

Maar ik wilde terug naar Drenthe. Mijn man, een Amsterdammer, zag dat ook wel zitten en zo zijn we met onze hond en twee katten verhuisd. Na twee jaar bij IVN Noord gewerkt te hebben, ben ik als Relatiebeheerder op Hillig Meer aan de slag gegaan.

Vooral het contact met mensen vind ik heel fijn. Soms zijn mensen heel ziek en kun je helpen om een plek te vinden die goed voelt. Je kunt een steun zijn, natuurlijk ook voor de familie. Als iemand overlijdt, begeleid je de familie ook bij dit laatste afscheid. Je loopt als het ware een klein stukje mee in het leven van mensen, een heel belangrijk stukje. Maar in de meeste gevallen komen mensen een plek reserveren bij leven en welzijn. Velen vinden het wel een gek idee om dan al een plek te reserveren, maar het geeft ook rust voor wanneer het zover is. Ik hoor vaak: ‘Het duurt nog wel even hoor, voor je me weer ziet’. Maar dan hebben nabestaanden in ieder geval een zorg minder. 

Er wordt tijdens zo’n reserveringsgesprek ook vaak gelachen. Het hoeft niet heel zwaar te zijn, merk ik vaak aan mensen. Natuurlijk zijn er intens verdrietige momenten en speelt een gebeurtenis zich nog een paar keer af in mijn hoofd. Dat hoort erbij. Gelukkig kan ik mijn verhaal ook altijd delen met collega’s, zij weten als geen ander hoe het kan voelen. Maar met de meer ‘luchtiger’ gesprekken is de balans in het werk goed.

Boomschijven
Henny GrevenNa een begrafenis kan er een houten boomschijf op het graf worden gelegd. Voor Hillig Meer coördineer ik dit proces. Het is een belangrijk en vaak emotioneel moment, het ophalen van een boomschijf. Ook hier is liefdevolle aandacht nodig, in alle stappen. Van het ontwerp tot en met het ophalen.

Alles bij elkaar genomen, heb ik een hele fijne baan. Ik heb werk dat er toe doet, voor mensen, maar vooral ook voor de natuur. De natuur is ten slotte leidend op Hillig Meer en dat is mooi om te zien. De vossen, reeën, hazen, orchideeën, veel vogelsoorten, bijzondere mossen… Het maakt deze plek uniek en compleet.

Geplaatst in Hillig Meer, Medewerkers aan het woord