Duizendblad

(Achillea millefolium)

Wanneer u naar een veld vol duizendblad kijkt is het makkelijk te begrijpen waar de naam vandaan komt. 

De wetenschappelijke naam van dit kruid, Achillea millefolium, komt van de Griekse held Achilles. Hij droeg dit kruid bij zich om na zijn grootse gevechten zijn verwondingen te behandelen. Hij hielp niet alleen zichzelf maar ook zijn soldaten hun wonden te overleven. Duizendblad bevat namelijk een stofje dat bloedstelpend en ontstekingsremmend werkt. Het tweede deel van de naam ‘millefolium’ betekent in het Latijn ‘Duizend blaadjes’. De soortnaam die wij gebruiken is dus een letterlijke vertaling. 

Duizendblad hielp niet alleen lichamelijke problemen tegen te gaan. In de middeleeuwen legde men een takje onder de drempel van hun huis. Dit zorgde ervoor dat kwade geesten niet binnen konden komen. Regelmatig een kop duizendbladthee drinken zou geluk brengen en je beschermen tegen ziekte. Na vele jaren veranderde de naam in Noord-Nederland naar Schapeklaver of Scheepegras omdat het kruid alleen nog door schapen gegeten werd. 

Duizendblad kan op vele manieren gebruikt worden. Het is mogelijk een zalf te maken die het helen van wonden zou versnellen. Maar ook thee en soep van duizendblad zijn gebruikelijk. Alles wat u boven de grond kan zien is bruikbaar. In het voorjaar zijn de jonge, groene bladeren lekker in salades. In het najaar kan u ze gebruiken zoals u spinazie gebruikt.

Geplaatst in Hillig Meer