Over paddenstoelen

Ze zijn het hele jaar aanwezig, maar de meeste vinden we in het najaar. Op 22 oktober is er een bijzondere excursie op Hillig Meer, maar in deze nieuwsbrief leest u alvast meer over zwammen en paddenstoelen.

Het grootste deel van de paddenstoel is de zwamvlok die zich onder de grond bevind. De paddenstoelen die we letterlijk uit de grond zien schieten zijn vruchten van die zwamvlok. Het is te vergelijken met de appels of peren die aan een boom groeien. Zeker in een vochtige herfst zijn er veel paddenstoelen te zien. De grond is vaak nog warm, en de combinatie met veel vocht is ideaal voor de paddenstoel. Die groeit namelijk door zich vol te zuigen met water.

Badspons

Paddenstoelen zijn er in vele soorten en maten. De overbekende vliegenzwam die bol en rond begint en daarna zijn hoed breed en plat uitzet, maar ook de feloranje kleverige koraalzwammetjes die hun vingers in een bosje uitzetten. Afgelopen jaar hadden we een grote sponszwam aan de voet van een van de hoge bomen langs de oprijlaan. Een stevige paddenstoel die eruitziet als een badspons en in enkele dagen groeide tot een doorsnee van bijna een halve meter.

Sponszwam

De schimmels van paddenstoelen hebben een nuttige functie, ze zetten dood hout zoals takken en bladeren om in voedsel voor planten en bomen. Sommige soorten leven volmaakt samen met bomen, ze versterken elkaar. De boom voorziet de zwam van suikers en de zwam levert andere voedingsstoffen weer terug. Maar andere soorten parasiteren op zwakke bomen en versnellen zo het verval van de boom. Dat is voor de boom zelf niet zo mooi, maar het is wel goed voor het hele ecosysteem in het bos. Mezen zoals de matkop en de zwarte mees, maken bijvoorbeeld een hol in het vermolmde hout van dit soort verzwakte bomen.

Mee op excursie?

In de bossen van Heidehof en Hillig Meer zijn vele soorten paddenstoelen te vinden. Sommigen zijn zo klein dat ze bijna niet opvallen. Maar dankzij onze gids Christina Roland ziet u een stuk meer. Op 22 oktober neemt ze u mee het bos in om meer te vertellen over de vele soorten paddenstoelen. De excursie vertrekt om 10:00 uur vanaf het ontvangsthuis. Honden zijn in de bossen van Heidehof niet toegestaan. U kunt zich nog aanmelden voor deze excursie.

Geplaatst in Alle berichten, Hillig Meer, NatuurTagged