Over paddenstoelen en emoties

Van het ene op het andere moment zijn ze er: paddenstoelen. Groot, klein, wit, geel, zwart, robuust of juist heel fijn en kwetsbaar. Sommige, zoals de tonderzwam, blijven het gehele jaar zichtbaar. Andere, de rood-met-witte-stippen vliegenzwam bijvoorbeeld, staan slechts een korte periode te shinen.

Wist u dat de schimmeldraden van waaruit paddestoelen iedere keer weer naar buiten komen, een belangrijke functie hebben in de natuur? Ze zijn onmisbaar in de levenscyclus en zetten dat wat vergaat om in nieuwe voedingsstoffen. In beukenbossen vormen ze het Wood Wide Web – een structuur van witte draden (mycelium) dat boodschappen van de ene naar de andere boom doorgeeft.

Zoals vaak houdt de natuur ons een spiegel voor. In dit geval voor onze emoties. Want ook al heeft iedereen emoties, niet iedereen kan er makkelijk contact mee maken, ze écht voelen, of uiten.

Neem eens de tijd om een zwam of boleet te bekijken. Hier op de foto’s, maar liever nog in het echt. Is de paddenstoel mooi en glanzend als een fijne herinnering. Of zwart en stinkend, als verdriet of boosheid.
Bekijk hem nog eens goed: welke vorm heeft de paddestoel? Welke kleur? Een geur ook?

Voel ook de emoties die u heeft. Wáár voelt u een emotie? Heeft de emotie een kleur, een structuur? Is hij groot of klein, hard of zacht.
Op welke manier lijken de paddestoel en de emotie op elkaar?

Een paddenstoel is er, gaat weg en komt weer terug.
Zo gaat dat ook met emoties.
Koester ze; de positieve, maar ook de negatieve emoties.
Duw ze niet weg, maar laat ze er zijn.
Weet dat ze nodig zijn om gebeurtenissen te verwerken. En dat ze een voedingsbodem kunnen zijn voor de toekomst.

 

 

Geplaatst in Alle berichten, Hillig Meer, Inspiratie, NatuurTagged , ,