Onze vleermuizenkelder

Verscholen in de landschapswal zit een grote houten deur. Achter een slootje ziet u een opening in de deur waarachter enkel donker schuilt. U vraagt zich wellicht af: waar leidt die deur naar toe? Naar onze vleermuizenkelder! 

Het ging lang slecht met de vleermuizen. Door grote veranderingen in het landschap en het verdwijnen van hun verblijfplaatsen hadden ze het zwaar. Ze kunnen maar één jong per jaar krijgen waardoor het herstel langzaam gaat, ondanks dat het sinds 1973 een beschermde soort is. Dit laat maar weer eens zien hoeveel invloed ons gedrag heeft op de natuur. De vleermuis heeft echter ook invloed op ons. Het is namelijk een uitstekende insectenbestrijder. Een vleermuis kan wel 3000 insecten per nacht eten. Zo draagt hij bij aan het voorkomen van muggen- of bladluisplagen. Een paar keer per jaar tellen deskundigen het aantal vleermuizen in hun omgeving. Ze controleren vaste plekken zoals vleermuizenkasten en kelders. Op deze manier wordt er onderzoek gedaan naar de vleermuizenpopulatie in Nederland.

Helaas zijn tijdens de telling enkele weken geleden geen vleermuizen gevonden. Het kan zijn dat de landschapswal teveel warmte vasthoudt. Dit heeft wel een positieve kant want het is hierdoor een fijne plek voor overwinterende vlinders.  Er zijn honderden vlinders in de kelder gevonden, zoals dagpauwogen, waar er 53 van zijn geteld. De kelder wordt gemonitord om te zien of het toch een thuis voor de vleermuis kan worden. 

U hoeft zich overigens geen zorgen te maken over corona en vleermuizen in Nederland. De vleermuizen in Europa mengen zich niet met de vleermuizen uit Zuidoost-Azië. Ze hebben het coronavirus niet bij zich en kunnen u niet ziek maken.

Geplaatst in Hillig Meer, Natuur