Natuurbeheer op Hillig Meer

In de winter komen bomen en struiken tot rust. De sapstroom ligt stil en dus groeien de bomen en struiken niet. Bovendien zijn er geen broedende vogels. Dat maakt de winter tot het beste seizoen voor snoeien en voor het dunnen van bos.

Als u de komende tijd de natuurbegraafplaats bezoekt, dan ziet u dat onze terreinbeheerders op een paar plaatsen onderhoud hebben uitgevoerd. Dit onderhoud is nog niet helemaal klaar. Ze vervolgen het in januari en februari.

In het oude bos, aan de kant van de Provincialeweg, valt het onderhoud waarschijnlijk het meeste op. Daar zijn lariksen weggehaald. Hierdoor hebben andere boomsoorten meer kans om te groeien. Dat zijn bijvoorbeeld eiken. Eiken hebben het op de Hondsrug makkelijker en meer naar hun zin dan lariksen. De stap om de lariksen weg te halen, is een grote stap. We hebben die stap genomen voor de toekomst. Dan staan er gezonde eiken en beuken en geen lariksen die het moeilijk hebben in warme, droge zomers.

In ditzelfde stuk bos is nog een pluk heide. Doordat nu meer zon de bosbodem bereikt, kan deze heide weer beter bloeien en groeien.

Meer informatie over ons natuurbeheer leest u op onze website.

 

 

Geplaatst in Alle berichten, Hillig Meer, NatuurTagged , ,