Natuur in uw tuin – herfst

Heeft u plannen voor uw tuin? Zijn sommige plekken te vol, te kaal, te eentonig of te bont? Het najaar is de ideale tijd om planten te verplaatsen of nieuwe planten toe te voegen, vertelt Marlies Duran. Ze is met Annetje Braat aan het werk in de tuin bij het Ontvangsthuis en geeft u waardevolle tuintips.


“Als een plant zich goed voelt, dan heeft u er bijna geen omkijken naar”, aldus Marlies. “Dat geldt ook andersom: heeft een plant veel aandacht en zorg nodig, dan kunt u zich afvragen of die plant wel op de juiste plek staat.” De tuin bij het Ontvangsthuis neemt ze als voorbeeld: “Rondom het huis doet de tuin het heel erg goed. De planten zijn stevig geworteld en het hele jaar door is het er prima toeven voor bijen, vogels, libellen en mensen. Alles wat we snoeien verspreiden we tussen de planten als voedsel, we stappen bij het onderhoud op stapstenen zodat de grond luchtig blijft en wanneer een plant te groot wordt, snoeien we of delen we de plant.”

Zorg en aandacht voor de rozen
Even verderop is de rozentuin. “Om de rozen in goede conditie te houden, moeten wij steeds meer ons best doen”, merkt Marlies. “Eigenlijk staan ze hier niet op de juiste plek. De grond is te zuur en je ziet dat ze niet uitbundig bloeien. Ze krijgen veel aandacht, maar om ze in vorm te houden, hebben ze elk jaar meer zorg nodig.” Die aandacht en zorg geeft ze met liefde. “Jazeker. En veel mensen zijn graag actief in de tuin. Daar is niets mis mee. Maar voor een mooie natuurlijke tuin, kijkt u en ‘luistert’ u naar wat de planten u vertellen.”


Marlies’ tuintips voor de komende weken: tuin blij, u blij

  • “Hou bij alles in gedachten dat u het minste werk heeft als een plant op de juiste plek staat.”
  • “De zomer was bijna ouderwets Hollands: niet te warm en geregeld regen. Planten profiteerden zo optimaal van de voedingsstoffen in de grond.”
  • “Waar planten groeien, groeit geen onkruid. Zo nemen bodembedekkers u heel veel werk uit handen. Ze houden de grond ook nog eens luchtig én ze helpen voorkomen dat de grond uitdroogt.”
  • “Wanneer de bladeren vallen en planten zich klaarmaken voor de winter, geef dan zoveel mogelijk afgevallen blad en afgebroken stengels een plek tússen de planten. Het verteert en is voeding. Zo blijft de grond luchtig en vochtig. Mulchen heet dat.”
  • “U houdt overzicht en structuur in de tuin door de paden geregeld te vegen. De randen van de border kunt u mooi strak afsteken.”
  •  “Staan uw planten in groepen, verwijder dan de exemplaren die tussen de buurplanten gaan groeien.”
  • “Mag het wat wilder, kijk dan hoe de tuin zich ontwikkelt. Ziet u dat de ene soort de andere wegdrukt, kom dan in actie.”
  • “Tot slot: wanneer u snoeit, kijk dan eens wat u in handen heeft. Dat is vaak erg mooi voor in een vaas: binnen of buiten.”

Meer informatie over Marlies en haar werk, leest u op haar websites:
duurzaamtuinen.nl en voedselbosglimmen.nl

Geplaatst in Hillig Meer, Natuur, NatuurbelevingTagged , , ,