Mooie boeken die raken

Verlies en rouw. Ieder van ons krijgt ermee te maken.
Velen vinden het prettig om erover te schrijven, voor zichzelf of om met anderen te delen. En dat delen helpt de ontvanger, de lezer weer: het biedt herkenning en erkenning, het geeft stof tot voelen en nadenken, en misschien maakt het ook wel iets bespreekbaar wat buiten beeld bleef.

De afgelopen tijd viel ons oog op een aantal nieuwe boeken.
We brengen ze hier onder uw aandacht, met een link naar een interview of recensie:

‘Alles wat was’, van Stine Jensen;
‘Van harte gecondoleerd’, door Ameline Ansu;
‘Je kunt het maar één keer doen’, van Barbara van Beukering.

… de tekst gaat verder na de foto’s.

‘Alles wat was’ van Stine Jensen is fantastisch geïllustreerd door Marijke Klompmaker. Het boek maakt afscheid nemen, veranderingen en rouwen bespreekbaar en helpt om gevoelens te voelen en te begrijpen. Voor kinderen van alle leeftijden!
Een recensie leest u in de Volkskrant

Ameline Ansu is auteur van ‘Van harte gecondoleerd’. In de Volkskrant stond een mooi interview met haar, door Nadia Ezzeroili. Een aansprekende quote: ‘Voor mij gaat praten over rouw niet alleen over pijn en verdriet. Rouwen is ook mooie herinneringen ophalen. Het hoeft allemaal niet zo zwaar van toon te zijn. Een voorbeeld: je kunt tijdens het koken een nabestaande vragen naar het lievelingseten van zijn of haar overleden dierbare. Zo kan een rouwende herinneringen aan de overledene ophalen, zonder dat het meteen over het verdriet of trauma gaat. Nabestaanden kunnen nu eenmaal geen nieuwe herinneringen meer maken met de overledene, ze moeten teren op oude verhalen.’
Hier leest u het hele interview.

Met ‘Je kunt het maar één keer doen’ vertrouwt Barbara van Beukering haar persoonlijke zoektocht naar sterven toe aan het papier. Onder andere de manier waarop haar ouders omgingen met hun sterfelijkheid zette Van Beukering aan om na te denken over de dood en afscheid nemen.
Bij De Wereld Draait Door aan tafel sprak ze hierover.

 

Geplaatst in Hillig Meer, InspiratieTagged , , ,