Maak kennis met: Janny Boonstra

Janny-HMEen afscheid van een dierbare is een emotionele gebeurtenis. De plek van het afscheid kan een belangrijke rol spelen bij de verwerking van uw verdriet. Daarom vinden we het belangrijk dat u zich welkom voelt bij ons. Dat doen we door goed voor u en uw dierbaren te zorgen. Janny Boonstra is gastvrouw bij Hillig Meer. Ook is ze verantwoordelijk voor de vormgeving van onze communicatiematerialen.

Vanuit haar wens om iets te betekenen voor haar medemens en vanuit haar passie voor natuur, informeert en begeleidt Janny de mensen die op Hillig Meer komen. Een dankbare taak die ze met liefde vervult.

Janny, hoe ben jij bij Hillig Meer terecht gekomen?

‘Het eerste contact ontstond via mijn eigen bedrijf in grafisch ontwerp. Ik ken Dolf en Annetje, de oprichters van Hillig Meer, alweer zo’n tien jaar. Zij benaderden mij voor het maken van een brochure voor het landgoed Heidehof, waar Hillig Meer deel van uit maakt. In die periode bestond de natuurbegraafplaats overigens nog niet. Ik bezocht de workshops en de kamerconcerten die regelmatig op het landgoed gehouden werden. Dat gebeurt nog steeds trouwens. Ik voelde me al verbonden met het gebied, en toen Dolf en Annetje mij enkele jaren later benaderden met de mededeling dat ze een natuurbegraafplaats gingen inrichten waarbij de reïntegratie van mens en natuur voorop stond, was mijn interesse direct gewekt. We hebben toen samen over het uitgebreide terrein van de natuurbegraafplaats gelopen, en tijdens die wandeling heb ik direct de plek gevonden waar ik zelf wil liggen. Een prachtige plek in de beschutting van een rustiek walletje. De plek deed me denken aan mijn kindertijd. Als kind speelde ik al in het bos en ik voel me verbonden met de natuur. Het was voor mij direct duidelijk dat ik zelf ook in het bos begraven wilde worden. En toen Annetje mij in maart 2012 vroeg om voor de natuurbegraafplaats te komen werken als vormgever en gastvrouw, was de keuze direct gemaakt.’

Wat maakt werken voor Hillig Meer bijzonder?bijzonderesfeer

‘Hier werken voelt als thuiskomen. En wellicht voelt dat voor hier begraven worden ook zo’, vertelt Janny. ‘In eerste instantie was ik ongerust dat ik zou moeten wennen aan werken in loondienst, omdat dit minder vrijheid zou betekenen.’

Janny vervolgt: ‘Ik had immers al een eigen bedrijf in grafische vormgeving’. Maar in de praktijk bleek die zorg ongegrond. ‘Werken in dit hechte team met mensen die zó betrokken zijn bij Hillig Meer geeft mij alle vrijheid die ik wil.’

De bijzondere sfeer op Natuurbegraafplaats Hillig Meer

‘De bijzondere sfeer op de natuurbegraafplaats is een belangrijke kracht’, zegt Janny. ‘Zowel voor werknemers als bezoekers. Door Annetje, Dolf en alle medewerkers wordt met heel veel liefde gewerkt aan Landgoed Heidehof. Dat schept onderling respect en verbondenheid ondanks de grote verscheidenheid van de mensen die bij Hillig Meer werken’. Wat die mensen met elkaar verbindt, is liefde voor de natuur, betrokkenheid bij de begraafplaats en de wens iets voor de medemens te kunnen betekenen in een moeilijke tijd. ‘De natuurbegraafplaats voelt niet als een begraafplaats’, aldus Janny. ‘Je voelt hier een warmte die je niet voelt op een “gewone” begraafplaats. Wanneer ik over de natuurbegraafplaats loop heb ik niet het gevoel dat ik over een begraafplaats loop. Dat geldt vaak ook voor de mensen die ik rondleid. Ik heb regelmatig meegemaakt dat mensen oprecht blij zijn als ze hun plek hebben uitgekozen op het landgoed. Dat blijft bijzonder. Een gewone begraafplaats heeft vaak iets sombers. Dat hoort nou eenmaal zo, lijken veel mensen te vinden. Maar dat hoeft niet. Hillig Meer bewijst dat.’

 Eigen ontwerp voor een lijkwade

Janny heeft haar eigen plekjeeeuwige-rust-geld-natuur op Hillig Meer dus al gereserveerd. Ze gaat haar eigen lijkwade maken van natuurlijk afbreekbaar materiaal. Die gaat ze zelf ontwerpen. Haar idee is de wade te borduren met de namen van haar kinderen en met herinneringen uit haar leven. ‘Mensen zijn niet bezig met de dood en schuiven het zo ver mogelijk voor zich uit.

Maar eigenlijk zou je net zoals je je eigen leven creëert, ook bewust bezig kunnen zijn met je eigen dood. Die hoort ook bij het leven.’ Omdat het behoud van natuur bij Hillig Meer voorop staat, worden voor elk afscheid alleen maar biologisch afbreekbare materialen gebruikt, zoals een lijkwade van katoen. Janny voelt zich als natuurliefhebber helemaal thuis in deze gedachte. Tijdens haar eigen afscheid wil Janny dat de gedichten “Utopia” van Wislawa Szymborska en “Wat het is” van Erich Fried worden voorgedragen. ‘Mensen hebben zoveel mooie dingen gemaakt zoals muziek en poëzie, maar ook dit Landgoed. Daar wil ik graag de nadruk op leggen. Ik voel me helemaal thuis bij Hillig Meer’, besluit Janny. En daar sluiten wij ons graag bij aan.

Lees de andere berichten uit de voorjaarsnieuwsbrief 2014 >>

Geplaatst in Alle berichten, Medewerkers aan het woordTagged