Interview Renée Luth

Het Natuurpark Drentsche AA bestaat 50 jaar. Ter ere daarvan zijn er vijf kunstenaars uitgezet in het gebied rondom het park om het kunstproject Aardbloei vorm te geven.  Beeldend kunstenaar en dichter Renée Luth logeerde enige weken op Hillig Meer. Ze kwam verhalen verzamelen en bezocht verschillende inwoners van het gebied.

Hoe was het om een paar weken op Hillig Meer te logeren?

Portretfoto van dichteres Renee LuthPrachtig, het was er zo mooi dat ik na afloop eigenlijk helemaal niet meer weg wilde. Het is in Eext zo’n andere omgeving dan hier in de stad Groningen. Dat is ook te merken aan de mensen. Ik heb veel mensen gesproken, van schoolkinderen tot ouderen. In Drenthe staan mensen veel dichter bij de natuur.

De sterkste rode draad die ik kon vinden was de manier waarop natuur echt een verbindende factor is in het gebied. Dat merkte ik al heel sterk als ik schoolkinderen sprak. Ze kennen de vogels, de planten, ze weten hun namen.

Wat heb je allemaal gedaan in die periode?

Ik heb verhalen verzameld. En daarvoor heb ik inwoners van het gebied gesproken. Mensen die hier wonen, werken, leven. Als kunstenaar verzamel ik dingen en probeer ze een nieuwe context te geven. Dus heb ik mensen gevraagd iets in een glazen pot te doen. Sommige potten heb ik wat bij in gedaan en teruggegeven. Andere staan nu in mijn verzameling, zoals een pot met aarde uit alle lagen van de grond op Heidehof.

En ik heb met schoolkinderen gedichten geschreven. Het is prachtig om te zien wat een mooie gedichten kinderen van negen jaar oud al kunnen maken. Ook hier zag je telkens de natuur terugkeren.

Ben je vaak op de begraafplaats geweest?

Jazeker! Ik heb zelfs een paar keer als vrijwilliger meegeholpen bij een begrafenis. Dan reed ik een elektrische wagen met mensen mee die minder goed ter been zijn. Het was mooi om te zien dat mensen bij een begrafenis in het bos losser zijn, meer zichzelf dan op een gewone begraafplaats. Ook daar was goed te merken hoe belangrijk de natuur is.

Wat wordt je volgende project?

Ik ben bezig met een bundel: Preparaat. Geinspireerd door Jacques Cousteau en Boudewijn Büch. Mijn fascinatie voor biologie en verzameldrang komen daarin samen.


Tijdens haar bezoek aan Hillig Meer schreef Renée het gedicht ‘Drentsche Aa’ dat elders op onze website is te lezen: hilligmeer.nl/drentsche-aa

Renée werkte op scholen in Anloo en Eext met kinderen aan poëzie.  Het volgende gedicht is van de 10-jarige Jelle uit Anloo.

WoodpeckersBrehm

De specht

Rakketakketak!
Hij zit op zijn tak.
Een gat in de boom.
Dat maakt hij.
Het is zijn huis.
Het wordt zijn huis.
In de boom zitten wormen.
Om te eten.
Om te leven.
Het is klaar!
Maar een beetje leeg.
Het lijkt op een donkere steeg.
Dat is het!
Hij maakt een raam.
En een kast.
En een tafel.
En een stoel.
Zijn huis.
Zo mooi als de natuur.
Zijn rustige gebied.
Van hem.
Nu begint het.
Het echte leven.
Het uitzicht op de heide.
Aan de rand van het bos.
Het echte paradijs.

Geplaatst in Hillig MeerTagged ,