Franse parachutist herdacht

Op vrijdag 6 april werd er op Landgoed Heidehof een monument onthuld ter nagedachtenis aan de Franse parachutist die in april 1945 werd doodgeschoten nabij het oude landhuis. Zijn zoon en een van de laatst overgebleven veteranen waren daarbij aanwezig, maar ook onderduiker Fokko Nijmeijer.

Operatie Amherst

Op 7 en 8 april 1945 vond Operatie Amherst plaats. 700 Franse parachutisten werden gedropt boven Drenthe. Zij moesten strategische verkeersknooppunten en bruggen innemen en zoveel mogelijk verwarring stichten bij de Duitse bezetters. Doel was om de weg voor te bereiden voor de Canadese troepen die op weg naar Groningen waren om de stad te bevrijden.

Een deel van de Fransen werd gedropt nabij Landgoed Heidehof. De sergeant Guy Jean Lesne werd er met een strijdmakker op uit gestuurd om de omgeving te verkennen. Helaas werd hij opgemerkt vanuit het landhuis. Het oude landhuis van Heidehof was enige weken daarvoor in gebruik genomen door de SS. Vanuit de toren van het huis openden de Duitsers het vuur. Lesne werd dodelijk getroffen, zijn kameraad wist te ontkomen.

Onderduikers die zich in het bos schuilhielden hoorden de schoten en gingen op onderzoek uit. Onder hen de nu 94-jarige Fokko Nijmeijer. Hij vond de Fransman en ging midden in de nacht met zijn kameraden naar Eext om een doodskist te halen bij timmerman Lanjouw. Daar hebben ze Lesne in gelegd om hem later aan de Canadese troepen over te geven.

Zoon

Herve, de zoon van Guy Jean Lesne, was twee jaar oud toen zijn vader vertrok om in het leger te vechten. Als herinnering aan zijn vader had hij een bronzen medaille, maar die was helaas zoekgeraakt. Tijdens de herdenking begin april, werd hem een nieuw exemplaar uitgereikt, met dank aan de Kanselarij der Nederlandse Orden.

Ter nagedachtenis aan de sergeant werd een gedenksteen onthuld op de plek waar hij was omgekomen. Tijdens de ceremonie waren er toespraken van de Franse Militair Attaché, maar ook van de Stichting Herdenking Franse parachutisten en Herve Lesne zelf.

Fokko Nijmeijer vertelde, in het bijzijn van de schooljeugd van Eext, hoe hij de eerste en de laatste onderduiker in het onderduikershol was. Het werd een emotionele ontmoeting tussen de zoon die zijn vader nooit kende en de man die hem de laatste verzorging had gegeven.

Tijdens de Inspiratiedag op 27 mei is het mogelijk om het monument en het onderduikershol te bezoeken.

Geplaatst in Alle berichtenTagged