Drentse kunstenaar portretteert grafheuvels

In één van de grafheuvels op Heidehof werden de 5.000 jaar oude stoffelijke resten ontdekt van een moeder en kind. Deze vondst heeft ons geïnspireerd tot het samenbrengen van natuur en gedenken. Zo is Natuurbegraafplaats Hillig Meer ontstaan.

Maar de grafheuvels in Drenthe, en de schimmige contouren die daarin gevonden zijn, hebben ook de Drentse kunstenaar Maarten Westmaas geïnspireerd.

‘Een jaar lang zwierf ik met mijn analoge Russische middenformaat camera door Drenthe. Met die camera om mijn nek kruiste ik heidevelden, bossen, vennen, riviertjes en dorpen op zoek naar mysterieuze grafheuvels en de geesten van het Drentse landschap. Met de eeuwenoude verhalen over reuzen, witte wieven, zwarte ongelukshonden, veenlijken en heksen in mijn achterhoofd fotografeerde ik deze duizenden jaren oude monumenten. Ik werd bij het fotograferen geïnspireerd door het weinige dat archeologen hebben gevonden in het hart van de heuvels; silhouetten in het zand. Mijn foto’s als silhouetten van ‘plaats’.’

In het ontvangsthuis van Hillig Meer hangt een van de portretten die Maarten gemaakt heeft. Op dit moment is Maarten een crowdfunding project gestart om dit bijzondere boek te financieren. U leest er meer over op zijn facebookpagina.

Later dit jaar organiseert Hillig Meer een excursie naar de grafheuvel.

Geplaatst in Alle berichten