De natuur op Hillig Meer

2019 begon met onstuimige stormen en wisselende temperaturen. December was een relatief warme maand, liefhebbers van witte winterse tafereeltjes hebben nog niet veel geluk gehad. Het was ook een natte periode, dit doet de natuur zichtbaar goed na de droge zomer van 2018. Toch is er nog steeds een watertekort, de wat dieper gelegen grondlagen zijn nog erg droog. Het water van het Hillig Meer staat dan ook nog vrij laag.

Voor veel mensen is januari een periode van bezinning en stilte, maar ook van goede voornemens en nieuwe plannen maken. Een wandeling door het bos in stilte geeft je inzichten en verdieping. In de natuur is op het eerste gezicht alles nog nog in diepe rust. De loofbomen zijn kaal, en zaden zitten verstopt in de grond, alle essentie al aanwezig om in het voorjaar tot bloei te komen. Ook de dieren hebben zich nog veilig verstopt. Egels onder hoopjes bladeren in de takkenrillen, en de padden hebben zich ingegraven bij de vijver van het ontvangsthuis.

Maar als je goed kijkt zie je dat de natuur zich voorzichtig opmaakt voor het voorjaar. Er zijn alweer knoppen zichtbaar in bomen zoals elzen, en als je goed luistert hoor je het getrommel van een specht. De koolmeesjes zijn in grote getale aanwezig en kwetteren er op los, af en toe opgeschrikt door een hongerige sperwer. Door de relatief warme decembermaand zijn eind december de eerste hazelaars al in bloei geraakt, wat bijzonder vroeg is. Jonge groene blaadjes van de varens pieken door hun dekentje van dorre bladeren heen. Ook de eerste groene sprietjes van sneeuwroem en sneeuwklokjes laten zich al zien. Winterbloeiers zoals de gele brem en paarse dovenetel zorgen voor wat kleur.
Naast fris voorjaarsgroen, tref je ook nog herfstige plaatjes aan. De winter is over het algemeen te koud voor paddenstoelen, maar dankzij de regen en het gebrek aan vorst zijn er zelfs in januari nog paddenstoelen te zien op de begraafplaats.

De aarde wordt steeds warmer, en klimatologische gegevens tonen aan dat de opwarming vooral zichtbaar is januari en februari, maar minder in december. Betekent zo’n warme decembermaand dan dat we een vroeg voorjaar krijgen?

 

Geplaatst in Alle berichten, Hillig Meer, NatuurTagged