Bloeiende zomer op Hillig Meer

Met name in het jonge bos achter Hillig Meer is veel ruimte voor bloeiende planten. Van zuring en melde tot havikskruid en ratelaar. Prachtige kleuren die als een magneet werken op vlinders en andere insecten.

Als je even stilstaat tijdens de wandeling, kijk je de ogen uit. Er scharrelt een grote zwarte kever tussen de onderbegroeiing, een muntgoudhaan. Op een stengel ontluikende jacobskruiskruid loert een spin op een prooi, terwijl zebrarupsjes de bloemen verorberen. Ze groeien later uit tot zwart-rode sint-jacobsvlinders. Het voor zoogdieren giftige jacobskruiskruid is een belangrijke bron van nectar en stuifmeel. Zo’n 150 insectensoorten maken er gebruik van, waaronder veel bijen, zweefvliegen en vlinders.

Omdat er op Hillig Meer maar weinig gemaaid wordt, hebben waardplanten van vlinders alle kans om te bloeien. Zo staat ook de Beukenlaan momenteel vol met planten en bloemen. En als er gemaaid wordt, doen we dat liefst zo laat mogelijk in september, zodat zaad van bloemen als wilde orchideeën de kans heeft om uit te waaien.

Wat dichter naar het Hillig Meer toe zweven de libellen langs de lisdodde en pitrus. Waterjuffers leggen hun eitjes in het meer door hun achterlijf erin te hangen. Soms in grote aantallen.

De komende weken kunt u nog verschillende bloeiende planten komen bekijken op Hillig Meer en als u daarin geïnteresseerd bent, is er op zaterdag 15 juli om 10:00 een Libelle- en vlinderexcursie. Gidsen van de vlinderwerkgroep en libellenwerkgroep Drenthe nemen u mee en vertellen over deze prachtige dieren.

Fotogalerij

 

Geplaatst in Hillig Meer, NatuurTagged