Programma

Ook dit jaar is er van alles te doen op de Inspiratiedag. Een overzicht:

Tijdstip Activiteit
11:00 – 17:00 Informatiemarkt
Elk heel uur vanaf 11:00 t/m 16:00 Rondleiding
11:30, 13:30 en 15:30 Lezing Notaris: Het Levenstestament
12:00 Wandeling langs de Rituele Plantentuin
14:00 Natuurwandeling
11:30 Spirituele Spiraalwandeling

Informatiemarkt

Op de informatiemarkt komen verschillende organisaties zich presenteren. Zo zijn er leveranciers van natuurlijke uitvaartkisten te vinden, maar ook stichtingen voor hulp bij rouw na verlies. Nieuw dit jaar is dat er ook diverse uitvaartverzorgers op de informatiemarkt staan. Kijk voor een overzicht op de pagina Standhouders.

Rondleiding Natuurbegraafplaats

Ieder uur vertrekt er een rondleiding vanuit de tuin achter het ontvangsthuis. Tijdens de rondleiding informeren we u over de mogelijkheden van een groene uitvaart op Hillig Meer en laten we u zien waarom steeds meer mensen kiezen voor deze vorm van begraven.
Natuurbegraven is de oudste en meest natuurlijke manier om een overledene te begraven. De rondleiding leidt u langs karakteristieke plekken van de natuurbegraafplaats en het ontvangsthuis. Een mooie manier om het bijzondere karakter van natuurbegraven te ontdekken.

De rondleiding vertrekt ieder heel uur tussen 11:00 en 16:00 vanaf de vijver.

Natuurwandeling Landgoed Heidehof

Op Landgoed Heidehof staat de bescherming van de natuur centraal.
We besteden veel zorg aan het behoud van de oorspronkelijke flora en fauna en we ontwikkelen steeds nieuwe natuur. Tijdens de excursie vertelt onze bosbeheerder Eric Wierenga u van alles over het duurzame bosbeheer op het landgoed. Vogelkenner Jan de Vries wandelt mee om u op de vele soorten in het bos te wijzen en als de omstandigheden het toelaten, ziet u zelfs hoe jonge roofvogels op het landgoed geringd worden.

Vertrek vanaf de stand Hillig Meer om 14:00 uur

Bezoek aan de Rituele Plantentuin

Vroeger was de verbinding tussen mens en natuur hechter. Dat was onder andere zichtbaar in het gebruik van planten en kruiden in rituele gebruiken rond begraven. In de Rituele Plantentuin hebben we een aantal van deze planten en kruiden verzameld. Dorilea Fonville vertelt u over deze bijzondere verzameling.

De Rituele Plantentuin vindt u op de natuurbegraafplaats, de rondleidingen zijn er om 13:00 uur en 15:00 uur.

Spiraalwandeling

Tijdens de voorlaatste ijstijd is er een gletsjerkuil gevormd op wat nu Heidehof is. In die grote kuil is nu een spiraal aangelegd. De spiraal speelt een belangrijke rol in de natuur, denk maar aan een slakkenhuis of de ontwikkeling van varens. Door in de spiraal af te dalen verbinden we met de natuur. Deze spirituele wandeling onder leiding van Annetje duurt ongeveer een uur.

Vertrek vanaf de vijver om 11:30 uur

Lezing Notaris: “het levenstestament”

In vogelvlucht vertelt Mr Michel Maris, notaris in Zuidlaren, met een vrolijke noot van alles over het levenstestament. Dit is een bijzondere vorm van een testament, bedoeld voor situaties tijdens uw leven. Bijvoorbeeld wanneer u door ziekte of ongeval niet meer in staat bent zelf te handelen. Naast financiële zaken kan het bijvoorbeeld ook gaan om medische beslissingen of wat er met uw woning moet gebeuren als u daar niet meer zelfstandig kunt wonen. Daarnaast kunt u ook persoonlijke wensen opnemen, bijvoorbeeld over uw eigen uitvaart.

De lezing wordt gehouden in het ontvangsthuis om 11:30 uur, 13:30 uur en 15:30 uur.

Muzikale Uitvoering Harp en Accordeon

Muziek kan mensen verbinden, in goede en slechte tijden. Duo Me-ander brengt sfeervolle luistermuziek met Keltisch harp, zang en accordeon (ingetogen klassieke stijl). Het duo speelt voornamelijk eigen geschreven werk wat zich kenmerkt door een intieme sfeer van verzachting, verstilling en troost. Hun repertoire bestaat uit zowel liederen (Nederlands- en Engelstalig), als instrumentale stukken.

U vindt duo Me-Ander in de Inspiratielaan

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Hillig Meer