Aan het woord: familie Biesbroek uit Gees

Het echtpaar Gijsbert (80) en Helena (82) Biesbroek uit Gees hoorde voor het eerst over Hillig Meer in een tv-uitzending over natuurbegraafplaatsen. Na die bewuste uitzending gingen ze eens kijken in Eext. “Wat ons direct opviel en wat ons sindsdien is bijgebleven is de rust, de ruimte en de eenvoud”, vertelt Gijsbert Biesbroek. “Sinds wij hier een plek gekozen hebben, is er een last van onze schouders afgevallen. We weten nu precies waar en hoe we later begraven zullen worden.”

Foto-fam.-BiesbroekWat gaf voor u de doorslag in uw keuze voor Natuurbegraafplaats Hillig Meer?
“Het zélf mogen uitkiezen van een plekje in de natuur, de ruimte én het feit dat de laatste rustplaats hier ook echt eeuwigdurende rust biedt, waren voor zowel mijn vrouw als voor mij argumenten om ons in te schrijven. Hierdoor zijn wij zelfs vrolijker over ons einde gaan nadenken. De hartelijke ontvangst, de open en meelevende gesprekken over de dood en over de keuze voor een bepaalde plek in de natuur, spraken ons erg aan. Alleen al het gevoel dat ik bijdraag aan een stukje eeuwigdurend natuurbehoud is prettig. Duurzaamheid is voor mij zeer verwant met de natuur. Het geeft mij een warm gevoel. Ik zie in die zin alleen maar voordelen en eigenlijk geen enkel nadeel.”

Wat zijn wat u betreft de verschillen met ‘reguliere’ begraafplaatsen?
“Tijdens mijn werkzame leven was ik directeur van een aantal bejaardentehuizen. In die functie werd ik constant geconfronteerd met de dood. Telkens als er een bewoner overleed was er verdriet en moesten we afscheid nemen. Meestal was de uitvaart een trieste aangelegenheid. Wat mij bij Hillig Meer is opgevallen, is dat iBeukenlaan (voor artikel Biesbroek)k die triestheid niet terug zie. Gelukkig maar! Het is in het dagelijkse leven vaak al een kwestie van zoveel mogelijk individuen op een zo klein mogelijke plaats samenbundelen. Op reguliere begraafplaatsen liggen de graven dicht tegen elkaar aan, met van die openbare wandelpaden er tussen, waardoor het vaak ‘grafje kijken’ wordt. Bovendien: het verplicht begraven of gecremeerd worden heeft de afgelopen decennia geleid tot een niet te stuiten kostenverzwaring. Oude graven worden op de meeste begraafplaatsen na verloop van tijd geruimd om weer nieuwe plekken te creëren. Bij Hillig Meer spreekt ons juist die eeuwigdurendheid aan, in combinatie met de eenvoud. Gewoon een rustplaats in de natuur, zonder poespas rond het graf.”

Bent u er al uit hoe u begraven wilt worden en hoe uw graf eruit komt te zien?
“Nee, ik ben er nog niet helemaal uit wat ik als grafmarkering wil hebben. Ik twijfel nog tussen twee mogelijkheden: een Drentse zwerfkei of een boompje. Verder heb ik al wel voor een opbaarplank met wade gekozen. Mijn vrouw wil graag in een rieten kist begraven worden, gekleed in een rouwhemd.”

Lees de andere berichten uit de voorjaarsnieuwsbrief 2015 >>

Geplaatst in Alle berichten, Cliënten aan het woordTagged