Begraven, cremeren of natuurbegraven?

Het is een van de belangrijkste keuzes bij het uitdenken van uw uitvaartwensen: begraven of cremeren? Sinds enige jaren is er naast begraven en cremeren een derde optie: begraven op een natuurbegraafplaats. In natuurbegraven komen diverse vaak genoemde uitvaartwensen samen: lage kosten, geen zorgen voor de nabestaanden, maar wel een plek om naartoe te gaan. Natuurbegraven combineert veel voordelen van begraven met veel voordelen van cremeren. In dit artikel vindt u een overzicht van de voordelen van begraven, cremeren en natuurbegraven, zodat u weloverwogen kunt kiezen welke uitvaart past bij uw uitvaartwensen.

Argumenten voor begraven: de voordelen van begraven

Voor veel mensen is begraven de meest traditionele uitvaart. Oude tradities en uitvaarten in bijvoorbeeld Hollywoodfilms geven ons het gevoel dat begraven is ‘hoe het hoort’. Naast dat gevoel zijn er meer argumenten om te kiezen voor begraven. Begraven heeft diverse voordelen:

 • Een graf op een begraafplaats vormt een gedenkplaats. Voor veel nabestaanden is het fijn om het graf van een dierbare te kunnen bezoeken.
 • Vaak kunt u zelf een graf kiezen. Een familiegraf is een geliefde optie, waarbij bijvoorbeeld twee echtgenoten uiteindelijk gezamenlijk in het graf begraven zullen liggen.
 • Een ander voordeel van begraven is dat familie en vrienden tot aan het graf en de werkelijke begrafenis aanwezig kunnen zijn. De nabestaanden kunnen getuige zijn van de teraardelegging.

Begraven heeft ook nadelen:

 • Begraven is meestal duurder dan andere uitvaarten. Voor een graf op een reguliere begraafplaats betaalt u grafkosten (ook wel grafrechten). Ook de kosten van een grafmonument (gedenkteken) maken begraven relatief duur.
 • Houd daarnaast rekening met de kosten voor het onderhoud van het graf.
 • De nabestaanden krijgen om de zoveel jaar te maken met de moeilijke keuze of een graf geruimd wordt of opnieuw betaald wordt voor de grafrechten.

Argumenten voor cremeren: de voordelen van cremeren

Mensen die de nadelen van begraven niet vinden opwegen tegen de voordelen, kiezen vaak voor cremeren. Daarnaast heeft cremeren eigen voordelen. Welke argumenten zijn er om voor cremeren te kiezen?

 • Het vaakst genoemde voordeel is dat cremeren vaak goedkoper is. Bij cremeren hoeft u geen grafkosten te betalen.
 • Er mag veel met de as. U kunt deze laten uitstrooien, bewaren in een urn, laten verwerken in een sieraad of laten bijzetten in een urnenmuur (columbarium) of zelfs begraven in een urnengraf.
 • Vaak kan een kleine groep nabestaanden mee naar de crematieruimte.

Cremeren heeft ook nadelen:

 • Voor veel mensen voelt cremeren gewoon niet goed. Het idee om het lichaam te laten verbranden staat hen tegen.
 • Vaak wordt de as na het cremeren uitgestrooid of wordt de as bewaard in een urn of sieraad bij de directe nabestaanden in huis. Dit ontneemt nabestaanden die verder van de overledene afstaan een plek om hun dierbare te gedenken.
 • De keuze voor een columbarium of urnennis brengt aanvullende kosten na de crematie met zich mee.

Argumenten voor natuurbegraven: de voordelen van natuurbegraven

Naast cremeren of begraven kunt u kiezen voor natuurbegraven. Een natuurbegrafenis combineert vaak de uitvaartwensen die mensen doen twijfelen tussen een crematie of reguliere begrafenis. Welke argumenten zijn er om voor natuurbegraven te kiezen? Natuurbegraven heeft meerdere voordelen:

 • Natuurbegraven is een mooie en duurzame manier van begraven. Na de begrafenis ontfermt de natuur zich over het graf, zodat dit na verloop van tijd weer één wordt met de omgeving.
 • Voor veel mensen een zwaarwegend voordeel van natuurbegraven: eeuwigdurende grafrust. Elk graf blijft intact en wordt nooit geruimd.
 • Bij natuurbegraven heeft u alle vrijheid om een persoonlijke invulling te geven aan de laatste rustplaats, de uitvaartceremonie en condoleance, zolang respect voor de overledenen en de natuur maar voorop staan.
 • Geen zorgen voor nabestaanden. De nabestaanden hebben een bijzondere gedenkplek in een prachtige omgeving. En dat zonder zorgen om onderhoud of grafrechten.
 • Het laatste voordeel van natuurbegraven: eenmalig een laag tarief. Geen kosten voor onderhoud, een grafmonument of de verlenging van het grafrecht is voor veel mensen een belangrijk argument om te kiezen voor natuurbegraven.

Natuurlijk heeft begraven op een natuurbegraafplaats ook nadelen:

 • Een natuurgraf wordt niet onderhouden. Dat scheelt enerzijds tijd en kosten; anderzijds zullen er dus diverse planten op het graf gaan groeien. Onkruid wordt niet weggehaald.
 • Hoewel genoteerd wordt waar het graf op de natuurbegraafplaats precies ligt, zal er geen blijvend gedenkteken geplaatst worden.

Kosten begraven, cremeren en natuurbegraven

De kosten spelen voor veel mensen een belangrijke rol in de keuze voor het soort uitvaart. Wat is uw budget? Is er een uitvaartverzekering? Wat zijn de tarieven van de verschillende onderdelen van de uitvaart? De kosten van een uitvaart bestaan niet alleen uit het graf of de crematie zelf. U betaalt ook voor de rouwkaarten, rouwadvertenties, koffie en cake na de uitvaart, enzovoorts. Voor een gemiddelde crematie kunt u rekenen met €5000,-. De kosten van regulier begraven liggen hoger door de grafrechten en het gedenkteken. De grafkosten verschillen sterk per begraafplaats. Een grafmonument kost al snel rond de €2000,-. De kosten van begraven liggen daarom rond de €8500,-. Natuurbegraven is goedkoper dan regulier begraven, mede doordat er geen grafmonument geplaatst wordt. U betaalt wel eenmalig iets meer voor de grafrechten, maar daarmee zijn de grafrechten ook meteen eeuwig. De grafrechten voor een natuurbegrafenis op Hillig Meer zijn €3500,- tot €4500,-.

Begraven in de natuur: kist of urn?

Bij natuurbegraven wordt de kist begraven in een natuurgraf. Een andere mogelijkheid is een urngraf op een natuurbegraafplaats. U combineert dan de voordelen van cremeren met de voordelen van begraven in de natuur. De urn wordt begraven in het bos; de nabestaanden kunnen naar het bos komen op de dierbare te gedenken.

Natuurbegraven bij Hillig Meer in Drenthe

Past natuurbegraven bij uw uitvaartwensen? Hillig Meer is een natuurbegraafplaats vlak buiten Eext, een dorpje nabij Gieten in Drenthe. Natuurbegraafplaats Hillig Meer ligt in het bos, een prachtige omgeving voor een laatste rustplaats midden in de natuur. We organiseren vaak rondleidingen: onderweg vertellen we u over de historie van het landgoed en over natuurbegraven.