Kosten natuurbegraven in vergelijking met regulier begraven

Wat kost een natuurbegrafenis? En is natuurbegraven in Nederland goedkoper of duurder dan een gewone begrafenis? Het is een vraag die ons vaak gesteld wordt. Om hier een goed antwoord op te geven hebben we de kosten op een rijtje gezet.

De kosten van een reguliere begrafenis zijn opgebouwd uit grafrecht, onderhoudskosten, een grafmonument en begraafkosten. Bij een begrafenis op natuurbegraafplaats Hillig Meer zijn de kosten opgebouwd uit grafrecht en begraafkosten. Een grafmonument is er meestal niet en er zijn geen onderhoudskosten voor de cliënten.

Voorbeeld vergelijking grafkosten

In dit voorbeeld vergelijken we de tarieven van een natuurbegrafenis op Hillig Meer met de kosten van een begrafenis op De Boskamp in Assen en een begrafenis in Rolde. We gaan uit van grafrechten van 30 jaar.

 

De Boskamp
Assen
Begraafplaats
Rolde
Hillig Meer
Eext
Grafrechten 30 jr. € 1.592 € 2.258 € 3.750 *
Onderhoudskosten € 3.029
Grafmonument € 2.100 € 2.100
Begraafkosten € 660 € 649 € 695
€ 7.381 € 5.007 € 4.445

* Op Hillig Meer is het grafrecht eeuwigdurend, ipv 30 jaar

Bovenstaande kosten in Rolde en Assen kunnen hoger uitvallen als u kiest voor een grafkelder of het gebruik van een graflift. Voor de kosten van een grafmonument is het gemiddelde van € 2100,- gekozen.

Grafrechten

Als u een graf koopt, dan wordt u geen eigenaar van de grond. U koopt het recht om daar te mogen begraven. Bij een reguliere begraafplaats is dit recht vrijwel altijd tijdelijk. Na een periode van 20 of 30 jaar loopt het grafrecht af. De nabestaanden kunnen ervoor kiezen om de rechten te verlengen, met bijbehorende kosten, of om het graf te laten ruimen.

Op Hillig Meer wordt niet geruimd. Het grafrecht is eeuwigdurend. Dat maakt het dus lastig om een goede vergelijking te maken van deze kosten.

Onderhoudskosten

Bij een graf op een reguliere begraafplaats is er sprake van jaarlijkse onderhoudskosten. Vaak worden deze vooruit betaald voor dezelfde periode als de grafrechten. Als de grafrechten verlengd worden, zullen ook de onderhoudskosten betaald moeten worden.

Grafmonument

Het is gebruikelijk om een grafmonument te plaatsen op een begraafplaats. Bijvoorbeeld een grafsteen. De kosten hiervan zijn al gauw €2000,-. In sommige gemeenten komen daar vergunningskosten bij. Op een natuurbegraafplaats zijn gewone grafmonumenten niet toegestaan. Op Hillig Meer bieden we onze cliënten kosteloos een bewerkte boomschijf aan. 

Begraafkosten

Onder begraafkosten vallen de kosten voor het openen en sluiten van het graf, het bijhouden van een grafregister en begeleiding van de begrafenis. Bij Hillig Meer gaat het dan onder meer om het inhuren van verkeersregelaars die het verkeer stilleggen.

De begraaftarieven zijn per gemeente weer verschillend. Hieronder ziet u een overzicht van de begraafkosten van een aantal gemeenten in de omgeving.

Gemeente Begraafkosten
Aa en Hunze € 657,45
Assen € 660
Borger-Odoorn € 524
Emmen € 601
Groningen € 870
Midden-Drenthe € 583
Stadskanaal € 530
Tynaarlo € 830
Hillig Meer € 695

Overige kosten

Bij een uitvaart komen nog veel meer zaken kijken dan alleen het begraven. De aanschaf van een kist of lijkwade en het vervoer van de overledene bijvoorbeeld. Maar ook het versturen van rouwkaarten, het plaatsen van een advertentie en natuurlijk de ceremonie en condoleance. Het is verstandig om deze kosten goed op een rij te zetten en op basis daarvan te bepalen of u hier een uitvaartverzekering voor afsluit.

De kosten in uw gemeente

De kosten van een begrafenis zijn in elke gemeente verschillend. Bent u benieuwd wat de kosten van een begrafenis in uw gemeente zijn? Kijk dan vooral even op de grafkostenmeter van Monuta. Zij hebben dit voor bijna alle gemeenten in Nederland uitgezocht.

Alle tarieven op een rij

Bij Natuurbegraafplaats Hillig Meer hanteren we duidelijke en eenmalige tarieven. U vindt het complete overzicht op onze tarievenpagina. Ook hebben we een overzicht met de voordelen en nadelen van cremeren, begraven en natuurbegraven.

 

Tarieven bijgewerkt op 30-12-2020

Redenen om te kiezen voor natuurbegravenEeuwigdurende grafrust en geen zorgen voor nabestaanden

Bekijk de voordelen Lage tarieven