DvhN: “Leg me maar in Friesland of Drenthe”

Een reportage door Inki de Jonge over de natuurbegrafenis van Jan Brevoord op Hillig Meer.

Rust is wat hij wilde. Rust is wat ze hem gunnen, de dertig dierbaren van bedrijfseconoom Jan Jacobus Brevoord, die hier op deze dinsdagmiddag zijn verzameld op natuurbegraafplaats HilligMeer bij Eext. Ze zijn gekomen om hem naar het oude bos te brengen, aan de overkant van de Provincialeweg, waar zijn nabestaanden voor hem een plek onder de bomen hebben uitgezocht.
Van een afstand bezien lijken ze heel gewoon op een dagje uit, deze in lichte zomerkleren gestoken rouwenden. Brevoords hond Sjors mag ook mee naar zijn baasjes begrafenis. Langzaam trekt de stoet over zachte paden het bos in, waar het overweldigend naar naaldwoud ruikt. Brevoord voorop, niet in een kist, maar gewikkeld in een lijkwade
die zijn grote lichaam van hoofd tot voet bedekt. Er ligt een kleurig boeket op zijn benen. Het schudt mee met de kuilen en bobbels in het pad.
Ze zijn van heinde en verre gekomen; zelfs uit Frankrijk. Brevoord woonde in Noord-Holland, even boven Alkmaar, maar hij was een zoon van schippers, als schipperskind eigenlijk overal thuis, en ook thuis op ieder schip. Hij bezat een tjalk, later een klipperaak, waarmee hij naar Parijs voer met zijn vrienden. Eens een vrij schipperskind, altijd een vrije schipper.

Leg me maar in Friesland of Drenthe, had hij gezegd. Lekker rustig.

Lees het hele DvhN artikel op deze website als PDF.

Bron: Dagblad van het Noorden

Toevoeging
Veel mensen die zoeken naar een natuurbegraafplaats in Groningen of een natuurbegraafplaats in Friesland, kiezen uiteindelijk voor natuurbegraven in Drenthe. Dat blijkt uit het grafregister van de natuurbegraafplaats. Zie: Groningers en Friezen kiezen voor natuurbegraven in Drenthe.

Geplaatst in Alle berichten, Hillig Meer in de media