12 juni 2022Inspiratiedag 2022

Programma Standhouders Aanmelden

Inspiratiedag – lezingen en muziek

Lezing: Lilian Hoogendoorn

Woordkunstenares en spreker op uitvaarten Lilian Hoogendoorn verzorgt de lezing : “Het laatste Woord”: een lezing over levensverhalen en laatste woorden bij overlijden. De lezing gaat over het woorden geven aan een uitvaartplechtigheid. Aan wat verbindt, troost, recht doet, ruimte schept en doet herademen.
Haar eigen verbintenis met Hillig Meer omschrijft ze als volgt:
“Op een zonnige zondag in de nazomer van 2018 reisde ik af naar Eext, wandelde over de begraafplaats en voelde dat ik hier uiteindelijk thuis wilde komen. Dat er wind en water in me woont, maar dat de oude, wijze stilte van deze plaats me uit kon laten ademen. Een week later stond ik met een houten paaltje in de ene, en een houten hamer in de andere hand opnieuw op de begraafplaats om mijn laatste rustplaats te markeren. Opnieuw verbonden met het Drentse land. Voorgoed en van harte verbonden met Hillig Meer.”

Filmpresentatie: Suzanne Schreve

Voor filmmaakster Suzanne Schreve zijn verhalen de rode draad in haar werk. Ze maakt in opdracht filmportretten, korte films waarbij je de verbinding met de geportretteerde ervaart. Een uniek levensverhaal op film.

“Verhalen kleuren het landschap van ons bestaan. Alles en iedereen heeft een verhaal, een gouden draad dat door het leven loopt en ons met elkaar verbindt. Uniek en tegelijkertijd universeel. Dat deel in het geheel ervaren vraagt aandacht.”

Tijdens haar presentatie toont ze de film die ze gemaakt heeft van haar 98-jarige grootmoeder, “Moesje”. Een ontroerend portret.

Lezing: Jantje Brouwers

Jantje Brouwers van De Hofstee Coaching is professioneel coach. In haar praktijk helpt ze mensen om te gaan met verlies en verandering. Op locatie, of tijdens een wandeling in de natuur. Op onze inspiratiedag geeft ze een lezing “ Want sterk als de dood is de liefde”. Hierover schrijft ze het volgende:

“Op 16 januari 2013 is mijn man Piet Hofstee overleden. Mijn stralende zon, mijn licht en inspiratie. Mijn onvermoeibaar harde werker. Weg. Dood. Mijn verdriet was zo groot. Die rauwe schrijnende afwezigheid. Die tastbaar schrijnende afwezigheid. Zijn lach, zijn verhalen, zijn avonturen, zijn verdriet om wat niet meer zou gebeuren. Verder leven- zonder Piet. Mijn verdriet is groot.

Leven met de dood. Is dat leven in het verleden? Met een open wond in het leven staan? Is dat leven terwijl het leven voorbij is? Of nooit meer helemaal echt deelnemen aan het feestje? Vragen naar de betekenis van het leven-en van de dood. Existentiële vragen. Maar bovenal vragen die gaan over liefde. De dood, het afgesneden zijn van geliefden, confronteert ons met liefde. Liefde die niet gedeeld kan worden. Denken we.

Verdriet en verlies, rouw, vragen om het aangaan van het verlies, vragen om een actieve houding. Vragen om het opnieuw leren van de wereld. Om het doorvoelen, doorvragen van jouw emotionele, sociale, psychische en intellectuele realiteit. Door het verdriet heen opnieuw leren leven, ervaren dat de kracht van liefde blijft. Door de dood heen- de dood beëindigt wel een leven maar niet de liefde.

Leven in verbinding, in verbinding met de dood en de doden. Dat is waar voor mij Natuurbegraafplaats Hillig Meer voor staat. Die realiteit bepaalt mijn leven.
Met mijn geliefden. Met Piet, met de natuur, met de stilte. Met anderen. Liefde is groter dan de dood.”

Concert: Violiste Elizabeth Cats

Violiste Elizabeth Cats heeft in vele ensembles en orkesten gespeeld, waaronder 21 jaar lang in het Metropole orkest.

Daarnaast is zij docent viool en muziek. Ze heeft een zeer divers repertoire en verzorgt ook regelmatig live muziek bij uitvaarten. Tijdens de Inspiratiedag zal zij een aantal stukken voor u spelen op een prachtige locatie in de open lucht.

Het thema Verbinding past goed bij Elizabeth: “Op mijn viool zoek ik verbinding tussen mijn gevoel en de muziek die ik speel, en van daaruit met de luisteraars en hún gevoel. Twee jaar geleden streek ik neer in Noord-Drenthe, de omgeving waar ik ook ben geboren en opgegroeid. De rust en de natuur trekken me aan. Temidden van de natuur verbind ik mij met alles om me heen, maar ook met mijn eigen natuur. Ik vind het een mooi idee om uiteindelijk hier op Hillig Meer te blijven.”

Concert: New Life Choir

Het Syrische New Life Choir is opgericht in Groningen door Syrische vluchtelingen.

Het koor bestaat uit leden met diverse achtergronden, Moslims en Christenen zingen samen en willen een positieve boodschap uitdragen. Ze hebben heel wat doorstaan in de oorlog waarvoor zij zijn gevlucht. Muziek gebruiken ze om vooruit te kijken en de verbinding te zoeken met onze maatschappij. Eerder zongen ze al voor de Koninklijke familie en op Bevrijdingsdag, nu kunt u ze ook beluisteren in Eext.

 

We hopen u te mogen ontmoeten op zondag 26 mei vanaf 11:00 uur.
Aanmelden is niet verplicht, maar met het oog op de organisatie stellen we het wel op prijs.

U kunt u via onderstaand formulier aanmelden.

Aanmelding Inspiratiedag 2019

HM Aanmelding evenement Inspiratiedag
Naam*
E-mail*
Aantal personen
Contactverzoek Bron
Locatie
Contactverzoek Status
Naam evenement