Trouw: “Eeuwig graf in Drenthe”

Door Trouw redacteur Cokky van Limpt.

Te midden van vijfduizend jaar oude grafheuvels en een hunebed, op landgoed Heidehof in het Drentse Eext, wordt vandaag natuurbegraafplaats ‘Hillig Meer’ geopend. Met 33 hectare natuurgebied is het de grootste natuurbegraafplaats van Nederland.

In een grafheuvel op de Drentse Hondsrug werd in 1953 een dubbelgraf ontdekt van een moeder met kind, die daar in foetushouding lagen begraven. Vierenhalf jaar geleden, meer dan een halve eeuw later, werd er dna-onderzoek gedaan op de bijzondere vondst, die is ondergebracht in het Drents Museum in Assen. Het bleek te gaan om een moeder van 18 en een kind van 4 jaar oud.

De bewuste grafheuvel ligt op landgoed Heidehof, sinds 1996 eigendom van Dolf van der Weij en Annetje Braat, die het kochten met het ideaal om van het productiebos weer een zo natuurlijk mogelijk bos te maken. Ook zoon Chris Schreve is erg natuur-minded. Na een marketingbaan in de autobranche trok hij een jaar langs natuurprojecten in Afrika, Indonesië en Peru. Hij werkt bij Instituut Beeld & Geluid mee aan het project van Stichting Natuurbeelden, die de karakteristieke landschappen, dieren en planten van Nederland in filmbeelden wil archiveren. Ook voor het natuurbeheer op Heidehof steekt hij al jaren zijn handen uit de mouwen. “Mijn moeder was erg onder de indruk van de uitkomst van dat dna-onderzoek: zó’n jonge moeder met haar 4-jarige kind”, vertelt hij. “Die ontdekking bracht haar op het idee om op Heidehof een kind-gedenkplek in te richten, voor ouders die een kind hebben verloren.”

Vergunningen
Van het een kwam het ander. In gesprekken met gemeente, provincie en uitvaartorganisaties groeide haar idee uit tot een concreet plan voor een natuurbegraafplaats. Voor ambtelijke molens ongekend snel, kwamen alle vergunningen in drieënhalf jaar rond. Van de 169 hectare natuurgebied die Heidehof beslaat, werd 33 hectare bestemd voor natuurbegraafplaats Hillig Meer. Met de zeven prehistorische grafheuvels en een hunebed pal naast de natuurbegraafplaats komen zo drie grafculturen uit verschillende tijdperken samen op één plaats.

Bekijk het hele Trouw artikel als PDF op deze website. Indien u Trouw Abonnee bent kunt u het artikel ook op de website van Trouw lezen.

Geplaatst in Alle berichten, Hillig Meer in de media