Ton Boddeveld: 37 jaar veldwachter

Dit jaar is het 20 jaar geleden dat Dolf van der Weij en Annetje Braat begonnen aan hun levenswerk: het natuurgebied Landgoed Heidehof. Al vrij snel werd Ton Boddeveld de jachtopziener. Dit jaar gaat Ton met pensioen. Een portret van een natuurmens die zichzelf liever veldwachter noemt dan BOA.

Ton-Boddeveld Ton Boddeveld begon zijn carrière bij de naburige boswachterij. Toen Dolf en Annetje begonnen met Heidehof, heeft Ton zelf contact met ze gezocht. Dat heeft ertoe geleid dat hij in 1997 de jachtopziener van Heidehof werd. Ton heeft in de afgelopen jaren een groot werkveld gehad. Hij handhaafde de ‘groene wetgeving’ van Eelde tot aan Stadskanaal. In die tijd schreef hij ruim 1000 bekeuringen uit voor overtredingen variërend van mountainbiken op Hillig Meer tot vissen zonder vergunning.Het leverde hem de bijnaam veldwachter Bromsnor op, een geuzennaam waar hij eigenlijk best trots op is.

Veel bossen in Drenthe zijn gericht op houtproductie en/of toerisme en recreatie. Drents dennenhout werd gebruikt om de mijnen in Limburg te bouwen. Veel bossen zijn speciaal hiervoor aangeplant. Heidehof is een uitzondering op de regel. Hoewel ook dit gebied oorspronkelijk een productiebos was, hebben de grondleggers al relatief veel verschillende soorten aangeplant. Met de komst van Dolf en Annetje kreeg de natuur voorrang. Dit leidde tot een grotere diversiteit aan planten en dieren.

In de tijd dat Ton hier werkte heeft hij vele gesprekken met Dolf gehad over natuurbeheer en hoe de rust het beste kon worden teruggebracht in het natuurgebied. Ook hebben ze veel gesproken over het verschil tussen jacht en wildbeheer. Hij herinnert zich nog hoe er ineens een familie wilde varkens rondliep op het landgoed. Op last van de gemeente moesten deze verwijderd worden, maar Ton wilde ze liever niet afschieten. Op Heidehof wordt niet gejaagd en deze mooie dieren afmaken zou echt jammer zijn. Samen met de bosbeheerders, de politie en de brandweer is er toen van takken een kraal gebouwd om de varkens in te drijven en Ton wist de dieren in de kraal te lokken met stukjes brood. De varkens zijn vervolgens naar een landgoed in Utrecht gegaan, waar een goede plek voor ze was.

In juni 2000 werd Ton Boddeveld landelijk nieuws toen hij als boswachter de Luchtmobiele Brigade op de bon slingerde. Een bataljon van deze legereenheid was zonder toestemming ‘s nachts in het kwetsbare natuurgebied van Heidehof met een helikopter neergestreken om te oefenen. De soldaten hadden zelfs een compleet kampement opgeslagen, waarbij zeldzame planten waren beschadigd. Ton liet zich niet van de wijs brengen door de militairen. Overtreding is overtreding en dus schreef hij een bekeuring uit voor de kapitein van het bataljon. Tot hilariteit van de landelijke kranten die het voorval op hun voorpagina’s plaatsten.

Foto: WikipediaEen speciaal plekje in zijn hart heeft Ton voor dassen. De dieren hebben al jaren een burcht op Heidehof. Toen eens een zogende vrouwtjesdas werd doodgereden op de Provincialeweg, heeft Ton samen met stichting Das en Boom de jongen opgespoord. Maar hoe krijg je zulke schuwe beestjes groot? Met pindakaas en heel veel geduld. Elke avond ging Ton naar het bos om op dezelfde plek te voeren met een mengsel van pindakaas, jam, honing, roosvicee en puppybrokjes. Na drie maanden van bijvoeren waren de jongen sterk genoeg om zelf te overleven.

In die tijd gebeurde het veel vaker dat er dassen werden aangereden, vaak met fatale gevolgen voor de beschermde dieren. Dolf en Ton hebben jarenlang geijverd voor de aanleg van een dassentunnel. Toen de achtste das werd doodgereden vond ook de gemeente de maat vol. Korte tijd later werd de tunnel aangelegd die nog altijd door Heidehof wordt onderhouden. Sindsdien is er gelukkig geen das meer aangereden, waaruit maar blijkt dat dit soort initiatieven wel degelijk nut hebben voor de bescherming van deze prachtige dieren.

Ton heeft altijd genoten van het buitenzijn en wandelt nu ook nog dagelijks. Het meest geniet hij van het voorjaar, als alles weer ontspruit. De bosanemoon, het salomonszegel, de geluiden van de tjiftjaf, vliegenvanger en fitis. Bij Ton gaat de schakelaar om als hij de eerste kievit van het jaar ziet, dan begint het blije lentegevoel. De komende maanden is Ton nog in functie als BOA, totdat zijn opvolger is ingewerkt. De kans is dus groot dat u de veldwachter, die veel betekend heeft voor de natuur op Heidehof, nog aantreft op Hillig Meer.

Geplaatst in Hillig Meer, Medewerkers aan het woord, NatuurTagged