Rituele Plantentuin: Taxus 

(Taxus baccata) 

Bij de Grieken en Romeinen was deze boom gewijd aan de godin van de onderwereld. In Rome offerde men stieren die versierd waren met taxustakken. Ze moesten de hellegeesten aanlokken die door het bloed van de slachtoffers werden gesust. Men maakte van de boom een dodenboom. Het sombere blad en zijn giftigheid zijn waarschijnlijk de oorzaak geweest dat men de boom in verband bracht met de onderwereld. De fakkels van de Griekse wraakgodinnen waren van Taxus gemaakt. Die bomen groeiden immers in overvloed in de hel. 

Maar de boom staat ook voor hoop op verrijzenis. Eleusische priesters omkransten zich met mirte en taxus. Ook bij de Kelten was Taxus een belangrijke kerkhofboom, omdat hij geestenwerend zou zijn. 

Bovendien werden taxustakken gebruikt om overledenen op te leggen. De aantrekkingskracht van het mysterieuze, de duisternis en de mystiek van leven en dood werd groter. Hierdoor ontstond het idee dat bomen als Sparren, Cipressen en treurige boomsoorten als Wilgen symbolisch de droefheid uitbeelden. 

Taxus werd vroeger veelvuldig gebruikt als omheining van kerkhoven en boerenerven. De plant zou een geestenwerende kracht hebben die de boze geesten buiten (of binnen) houdt. Taxus is een zeer giftige plant.

Geplaatst in Inspiratie, Natuur, Rituele plantentuin