Rituele plantentuin: Rozemarijn

Rosmarinus officinalis

Rozemarijn, een sterk geurend kruid dat wel allemaal wel kennen. Het past heerlijk bij Italiaanse gerechten of bij de gebakken aardappeltjes. Het kruid wordt al eeuwen lang gebruikt op verschillende manieren.

Zo geloofden de Oude Grieken dat rozemarijn het geheugen versterkte en maakten de Romeinen er kransen van, waarmee zij hun huisgoden kroonden. Het is een zeer aromatisch plantje dat in verschillende culturen gebruikt wordt tijdens ceremonies die te maken hebben met het leven, de liefde én met de dood. In diverse culturen worden bijvoorbeeld takjes rozemarijn op de graven gelegd om te symboliseren dat de overledene niet zal worden vergeten. 

Ceremoniële waarde

De Grieken, Romeinen en de oude Egyptenaren lieten het kruid niet alleen los, maar ook samen met het lichaam verbranden. Ze deden dat om de lucht te zuiveren. Het kruid werd, en wordt nog steeds in sommige landen, gebruikt om de onaangename geur die bij het overlijden vrij komt te verdrijven. Op Sicilië liepen de kinderen op Allerzielen de huizen in- en uit met cipressen- en rozemarijntakken in hun hand. Hun vreugde werd geïnterpreteerd als het geloof in een gelukkig leven ná de dood.

Behalve de ceremoniële waarde heeft de plant ook een opvallend gezonde kant: het bevat antioxidanten, waaronder foliumzuur en ijzer. Zo zou het helpen bij spijsverteringsproblemen en zou het versterkend werken voor de nieren. Tot in de 20ste  eeuw werd rozemarijn gebrand in ziekenhuizen, vanwege het sterk ‘reinigende effect’. 

Veelzijdig in gebruik

Tot op de dag van vandaag wordt rozemarijn veelvuldig gebruikt om badkamerproducten van de onmiskenbare frisse geur te voorzien. De gedroogde twijgen van de plant kunnen bijvoorbeeld als frisse oppepper van wasgoed in de linnenkast worden gelegd. En dat is nog niet alles. ‘Rozemarijn’ scoort, zelfs internationaal, ook nog eens hoog als meisjesnaam. 

Deze bijzondere en veelzijdige plant groeit hier in Nederland zomaar buiten. U kunt de plant zelf kweken (met zaden in een pot) of een volgroeide plant kopen bij het tuincentrum. Zo heeft u het kruid altijd bij de hand om te gebruiken in de keuken, uw geheugen een opfrisser te geven of uw spijsverteringsproblemen aan te pakken.

Geplaatst in Hillig Meer