Raven op Heidehof

Een paar weken geleden schalde ineens de luide roep van een raaf door de bossen van Heidehof. Een grote raaf vloog noordwaarts richting de N33. Het dier vloog over het Hillig Meer en landde in een hoge boom langs de oude spoorlijn. Daarna vloog het weer terug naar het zuiden.

Vroeger was de raaf redelijk algemeen in Drenthe. Al in 1693 werden twee Raven gemeld in Spier en tot ca. 1930 broedde de Raaf regelmatig in Drenthe (o.a. in Oosterhesselen, Grolloo, Eemster en Schoonebeek). Maar door overmatige bejaging kreeg de raaf het zwaar.

Nadat de raaf in Nederland was uitgestorven, begon tussen 1967 en 1980 een herintroductieproject. In Midden-Nederland en in Drenthe (bij Schipborg, Vledder en Dwingeloo) werden vliegkooien geplaatst. Na een periode van gewenning werden de vogels losgelaten. Het project leidde tot de terugkeer van de raaf als broedvogel in Nederland. In Midden Nederland komen nu 90-100 paar voor, in Drenthe worden weer regelmatig raven gezien.

De raaf is de grootste kraaiachtige, groter nog dan een buizerd. Ze zijn dan ook makkelijk te onderscheiden van kraaien. Ook valt in de vlucht hun ‘wigvormige’ staart op. Raven zijn acrobatische vliegers die spectaculaire vliegshows laten zien. De raaf is ook de grootste zangvogel, al klinkt de roep niet zo lieflijk. Hieronder kunt u een opname van de roep van een raaf horen.

Vorig jaar spotte onze houtvester Eric al een paar raven op Heidehof. De jongen in het nest vielen toen echter ten prooi aan een havik. Het is niet bekend of er dit jaar opnieuw gebroed wordt door de raven.

Geplaatst in Alle berichten, NatuurTagged