Oprichter Natuurbegraafplaats Hillig Meer geridderd

Twintig jaar geleden begon de missie van twee mensen, die elkaar zo goed aanvullen in hun zelf gekozen opdracht: duurzaam natuurbeheer op Landgoed Heidehof in Eext. Met hun Heidehofproject willen Dolf van der Weij en Annetje Braat de noodzaak voor de mens laten zien om van natuur te houden. Daarin zijn ze door velen geïnspireerd.

Dolf en Annetje krijgen een schommelbank kado met de titel "Afstandskijker"
Dolf en Annetje krijgen een schommelbank kado met de titel “Afstandskijker”

Nu, twintig jaar later, hebben Dolf en Annetje officieel de goede zorg voor het landgoed overgedragen aan een volgende generatie. Op vrijdag 16 september jongstleden gebeurde dit op een feestelijke wijze in de tuin van Heidehof. Chris Schreve, de zoon van Annetje, hield een persoonlijke toespraak waarin hij verhalen vertelde over de begintijd van Heidehof en Hillig Meer.

Burgemeester Eric van Oosterhout vertelde hoe trots de gemeente Aa en Hunze op Heidehof en de natuurbegraafplaats is. De gemeente heeft gezien hoe Dolf en Annetje een verwaarloosd productiebos hebben omgevormd tot een meer natuurlijk bos met grotere soortenrijkdom. In vogelvlucht ging hij langs de maatschappelijke functies van Dolf, waaronder het voorzitterschap van Kunst in de Kamer en de vereniging Nieuwe Wildernis.

De burgemeester memoreerde met name de lange carrière van Dolf van der Weij met een reden. Wegens zijn grote verdienste voor de natuur werd de oprichter van Hillig Meer geridderd in naam van de Koning.
Na dit heugelijke moment en inspirerende toespraken van zowel Dolf als Annetje begaf het publiek zich naar de ronde heide achter het ontvangsthuis. Hier speelde het blazersensemble van het Noord-Nederlands Orkest een bijzonder concert in de vrije natuur.

Videoverslag van de dag

Foto’s

Geplaatst in Activiteiten, Hillig MeerTagged