Natuur in uw tuin – begin

“Wat een schitterende tuin!” Ja, en we zijn er enorm trots op! Annetje Braat heeft de tuin bij het ontvangsthuis aangelegd en doet het onderhoud samen met Marlies Duran. Marlies tuiniert met de natuur mee. Dat doet ze bijvoorbeeld door snoei‘afval’ tussen struiken en planten te laten liggen. Dat is goed voor de tuin, benadrukt ze, “en het scheelt veel werk.” 

Liefde voor de natuur heeft Marlies Duran altijd al gehad. Toen ze een aantal jaren in Zweden woonde, voelde ze pas écht wat het is om onderdeel te zijn van de natuur. Natuurlijk zijn we allemaal natuur, en de natuur is in ons. “Maar in Zweden is dat beter merkbaar dan hier”, vindt Marlies, “want de mensen leven er veel meer met de natuur samen.Het is daar heel gewoon om in de natuur eten te verzamelen. Cantharellen en rozebottels in de herfst, bijvoorbeeld, en bosaardbeien in de zomer.” Weer in Nederland verlangde ze naar dat fijne gevoel terug.

Voor dieren en mensen
En zo inspireerde Zweden Marlies tot het opzetten van een voedselbos. “Van huis uit ben ik landschapsontwerper en ik ontwerp al heel lang eetbare tuinen. Een voedselbos gaat weer een stap verder: nu gaat het écht om samenwerken met de natuur. Het voedselbos is een bron van voeding voor de bomen, struiken en dieren én voor mensen.” Vanuit haar voedselbos in Glimmen deed Marlies mee met een cursus van het Nationaal Park Drentsche Aa. “Daar ontmoette ik Marc Hesp van Hillig Meer. We raakten in gesprek en hij vroeg of ik de tuin bij het ontvangsthuis wilde onderhouden.”

De tuin in balans
Inmiddels werkt Marlies al bijna twee jaar in de tuin bij het Ontvangsthuis. “Het is een prachtige tuin! Er is goed nagedacht over hoe de natuur al haar schoonheid kan laten zien en ruiken. Er zijn ook planten gebruikt die een betekenis hebben voor het levenseinde, begraven, rouwen of gedenken, zoals de hemelsleutel.” Marlies probeert zoveel mogelijk méé te werken met de natuur. “Hoe minder ik hoef in te grijpen, hoe beter. En als ik minder in de tuin hoef te doen, komt de tuin makkelijker in een gezonde balans.”

Wilt u ook optimaal samenwerken met uw tuin?
Marlies geeft u tips voor de komende weken:
– “Goede grond is luchtige grond. Als u door de border loopt, duwen uw voeten de lucht uit de grond. Loop daarom over stapstenen.”
– “Laat snoeiafval en afgevallen bladeren maar liggen tussen de planten. Insecten verschuilen zich ertussen en zij zijn voedsel voor vogels en egels.”
– “Alle takjes en bladeren verteren ook gewoon. Deze ‘mulch’ is mest voor de planten en bomen. Ook droogt de grond minder snel uit.”
– “Kweekgras groeit in de winter gewoon door. Schoffel het niet weg, maar trek het uit de grond. Hoe luchtiger de grond, hoe makkelijker dat gaat.”
– “Goede grond leeft! Regenwormen, pissenbedden, torretjes en ja ook een muis of mol … ze hebben allemaal hun waarde. Probeer ze maar te respecteren, ook al geven ze wat knaag- of graafschade.”
– “Houdt u van structuur, besteed dan aandacht aan een mooie vormgeving en houd de paden en de randen van de border netjes en strak.”
– “Kale stengels en zaaddozen zijn aantrekkelijk voor insecten en voor vogels. Heerlijk al die beweging, dat geklets en gekibbel in de tuin!”
– “Wilt u uw tuin veranderen? Kies voor iedere plek de juiste plant: zon of schaduw, natte of droge grond, vol in de wind of in de luwte. Plaats de plant waar hij zich het prettigst voelt en u krijgt er veel voor terug.”   


Meer informatie over Marlies en haar werk, leest u op haar websites:
duurzaamtuinen.nl en voedselbosglimmen.nl

Geplaatst in Natuur in uw tuinTagged , , ,