Natuurbegraafplaatsen Nederland in opkomst

Natuurbegraafplaatsen Nederland in opkomstNatuurbegraafplaatsen in Nederland zijn in opkomst. En dat heeft zo zijn redenen, want er zijn diverse voordelen aan een natuurbegraafplaats.

Door het gebrek aan ruimte in Nederland stijgen de grafkosten. Aangezien er bij een natuurbegraafplaats geen onderhoudskosten worden gerekend, is een natuurgraf een voordelig alternatief ten opzichte van begraven worden op een begraafplaats.

Ook wordt een natuurgraf nooit geruimd. Het grafrecht is dus eeuwigdurend, iets wat veel mensen aanspreekt. Bovendien kunnen nabestaanden in de rust van de natuur hun geliefden herdenken zonder dat ze later worden geconfronteerd met de verlening van een grafrecht.

Trend overgewaaid uit Engeland

Momenteel zijn er 4 echte natuurbegraafplaatsen in Nederland en de populariteit neemt flink toe. De trend is overgewaaid vanuit Engeland, waar begraven worden in de natuur al langer gewoongoed is. Ook in Duitsland zijn natuurbegraafplaatsen een bekende verschijning.

De verwachting is dat de komende jaren de trend zal blijven toenemen en steeds meer mensen er voor kiezen om te worden begraven in de natuur.

Waarom kiezen mensen voor een natuurbegraafplaats in Nederland?

Op dit moment is cremeren nog de populairste uitvaart, onder meer omdat nabestaanden geen zorg en kosten hebben voor het graf. Natuurbegraven heeft deze voordelen ook. Met de komst van natuurbegraafplaatsen in Nederland heeft deze groep een alternatieve keuze voor een laatste rustplaats. Omdat er voor nabestaanden toch een plek is om terug te keren naar hun dierbare wint natuurbegraven snel in populariteit. Daarnaast is een natuurgraf milieuvriendelijker dan een crematie.

Andere voordelen van een Nederlandse natuurbegraafplaats is dat u zelf een plek kunt uitkiezen, midden in de natuur. De graven zijn ruim (25 vierkante meter bij Natuurbegraafplaats Hillig Meer) en er is alle ruimte en vrijheid voor de persoonlijke invulling van de uitvaart (afscheidsceremonie). Ook is een natuurbegrafenis niet gebonden aan tijd zoals bij een reguliere uitvaart vaak wel het geval is.

Voor een natuurbegraafplaats hoeft slechts eenmalig een relatief laag bedrag te worden betaald, in tegenstelling tot reguliere graven.

Bovendien is natuurbegraven een duurzame manier van begraven, waarbij maximaal rekening wordt gehouden met de natuur. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van natuurlijke materialen voor het omhulsel en de kleding van de overledene. Voor de grafmarkering worden uitsluitend natuurlijke materialen gebruikt.

Natuurbegraafplaats Hillig Meer in Drenthe

Natuurbegraafplaats Hillig Meer is een van de toonaangevende natuurbegraafplaatsen in Nederland met een eeuwenoude grafcultuur, gelegen in de prachtige natuur van Drenthe. Met maar liefst 33 hectare is het de ruimste natuurbegraafplaats in Nederland.

Wilt u meer informatie over natuurbegraven neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Geplaatst in Alle berichten