Medewerker aan het woord: Martina van Nispen

Martina werd in 1982 geboren in Zagreb, Kroatië. Begin jaren negentig vluchtte ze met haar familie naar Nederland voor de oorlog in voormalig Joegoslavië. Ze kwamen op een bungalowpark in Ruinen terecht, dus Drenthe was haar eerste kennismaking met Nederland. Na haar opleiding werd Martina office manager bij een reisorganisatie. Daarna begon ze als zelfstandig administratief medewerkster en zo is ze ook met Hillig Meer in aanraking gekomen.

We zochten iemand die als zwangerschapsvervanging een half jaar de administratie kon bijhouden. Inmiddels zijn we bijna twee jaar verder en is Martina een niet weg te denken deel van het team van Hillig Meer.
“Ik herinner met de eerste keer dat ik hier kwam. Claire deed de deur open en begroette me bij mijn naam. Ik voelde me direct thuis en welkom.”

Afwisselend werk

Haar werkzaamheden begonnen met name in het bijhouden van de administratie en het grafregister, maar zoals dat wel vaker in een klein team gaat, doet Martina inmiddels veel meer. Zo beheert ze de administratie van de keien en boomschijven en zorgt ze ervoor dat de inscriptie daar goed op komt. Ook bij het inmeten van graven en reserveringen helpt ze mee en bovendien heeft ze eind vorig jaar de cursus verkeersleider afgerond, zodat ze rondom uitvaarten het verkeer op de weg kan begeleiden. En wanneer nodig ondersteunt Martina werkzaamheden van de gastvrouwen. “Het is heel fijn dat ik hier veel afwisseling in mijn werk heb.”

Dankbaarheid

Als zelfstandige werkte ze meestal alleen.Een van de dingen die ze mooi vindt aan haar werk is nu juist de omgang met collega’s en gasten van Hillig Meer. “Je voelt hier veel dankbaarheid van mensen die hier komen. Ze ervaren de sfeer hier als heel warm, en dat is ook zo. Voor dit werk is het heel belangrijk om een goede teamspirit tussen de collega’s te hebben, mensen voelen aan dat we hier een heel goede omgang met elkaar hebben.”

Voordat Martina bij Hillig Meer kwam, had ze nog nooit van natuurbegraven gehoord. Inmiddels heeft ze veel waardering voor deze manier van begraven. “Je gaat er ook anders van naar de natuur kijken. Tegenwoordig ben ik veel bewuster van het belang van natuur en dat we er goed voor moeten zorgen. Dat uit zich soms in kleine dingen. Zo ben ik tegenwoordig bijvoorbeeld veel bewuster afval gaan scheiden.”
In haar vrije tijd heeft Martina een grote passie: Paardrijden. Apetrots is ze op haar eigen paard, waar ze regelmatig lange buitenritten mee maakt. Soms kijkt ze met een schuin oog naar de paden op Hillig Meer, maar ja. Daar zijn paarden niet toegestaan.

Op de vraag wat haar favoriete plek op Hillig Meer is, twijfelt ze even. “Ik denk de tuin. Die heeft zo’n heerlijke uitstraling. Prachtig in alle seizoenen. Als het goed weer is, hebben we de mooiste kantine van Nederland.”
Op de natuurbegraafplaats zelf is de strook oergrond haar favoriet: “De manier waarop je erdoorheen kunt kijken, het spel van licht en duister, de kronkelige paden. Je vergeet gewoon dat je op een begraafplaats bent.”

Geplaatst in Hillig Meer, Medewerkers aan het woordTagged