Maak kennis met Tom

De gemaaide paden, gesnoeide bomen en de graven. Onze buitenploeg verzorgt de natuur op de begraafplaats, maakt het begraven mogelijk en zorgt voor een veilig en toegankelijk gebied. Maar wie zijn deze mannen? Een van hen is Tom. Misschien bent u deze Terschellinger al tegen gekomen met een snoeischaar of bosmaaier in zijn hand. 

Hoe ben je bij Hillig Meer terecht gekomen?
Ik ben opgegroeid op Terschelling, maar heb in Apeldoorn de opleiding bosbouw gedaan. Na mijn opleiding wilde ik op Terschelling aan het werk. Helaas waren hier geen banen. Mijn vader stelde voor om voor een aannemer te werken in de bosexploitatie, zoals hij zelf ook altijd heeft gedaan. Dit heb ik 18 jaar gedaan. Ik was veel van huis en toe aan iets anders. Een oud-collega, toen beheerder van Landgoed Heidehof, vertelde me dat ze voor de natuurbegraafplaats op zoek waren naar medewerkers. Dat leek me wel wat, het is meer dan alleen in de natuur zijn. Je draagt bij aan iets waardevols. Daarnaast is het ook een stuk dichter bij huis en kan ik ook meer bij mijn gezin zijn. 

Wat betekent natuurbegraven voor jou?
Het is mooi en dienstbaar werk. We horen regelmatig dat mensen het gebied mooi vinden. Het is fijn om te weten dat je daar aan kunt bijdragen. Een verlies is voor de meeste mensen zwaar en verdrietig. Dat zij het gevoel hebben dat ze hier waardig afscheid kunnen nemen, daar doe je het voor.  

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?
We beginnen de dag meestal met elkaar, dan spreken we even door wie wat gaat doen. Meestal weet je wel wat er op de planning staat en kun je zelfstandig bezig. Wanneer er een begrafenis is zorgen we ervoor dat we onze werkzaamheden daaromheen plannen. We kunnen dan niet snoeien of maaien. Verder wisselen de werkzaamheden per seizoen. In de zomer moeten we veel maaien om de paden begaanbaar te maken, in de winter doen we het grovere werk. Dan is het broedseizoen voorbij en kunnen we het bos dunnen. 

Wat doe je naast je werk?
Als het even kan ga ik mountainbiken, maar op dit moment ligt dat even stil. Ik ben thuis druk bezig met klussen aan mijn huis maar zodra dat af is, stap ik graag weer op de fiets. 

Wat is je favoriete plek?
De oude en nieuwe Heide op Landgoed Heidehof. De heide is daar prachtig, maar ook het gebied eromheen. Daar staat een echt bos, oud met hoge bomen. Dat voelt als een oerlandschap. 

Geplaatst in Hillig Meer