Maak kennis met: Maria Nicolai

MariaEen afscheid van een dierbare gaat vaak gepaard met veel emotie. Daarom vinden we het belangrijk dat u zich op Hillig Meer thuis en welkom voelt. We besteden daar veel aandacht aan. Dat ziet u terug in de faciliteiten van de natuurbegraafplaats, zoals het intieme ontvangsthuis en de karakteristieke boskapel. 

En u merkt dat vooral aan de mensen die u hier ontmoet. Zoals Maria Nicolai, gastvrouw bij Natuurbegraafplaats Hillig Meer. Maria is een van de vier gastvrouwen en gastheren in het team van Hillig Meer. ‘Ik heb altijd een bloemenzaak gehad,’ vertelt Maria, gevraagd naar haar eerste kennismaking met de natuurbegraafplaats. ‘Die heb ik in 2000 verkocht en enige tijd daarna ben ik op Landgoed Heidehof als huis, tuin en keukenhulp gaan werken. Al snel werd mijn functie uitgebreid met cateringwerkzaamheden en na verloop van tijd ben ik ook een deel van de administratie gaan doen. Vanaf het moment dat er sprake was van het ontwikkelen van de natuurbegraafplaats is mij gevraagd de functie van gastvrouw te vervullen.’

Betrokken vanaf het begin

Maria is dus vanaf het allereerste begin betrokken bij de natuurbegraafplaats en heeft de ontwikkeling ervan in zijn geheel meegemaakt. ‘Sindsdien zijn mijn werkzaamheden behoorlijk uitgebreid,’ aldus Maria. ‘Ik ben gastvrouw en ontvang bezoekers en mensen die meer informatie willen, ik begeleid begrafenissen en ik verzorg de inkoop en begeleiding van de catering en begeleid het cateringpersoneel. Daarnaast doe ik ook de personeelsadministratie.’

Het werken bij Hillig Meer bevalt Maria uitstekend. ‘Het meest bijzonder aan werken bij Hillig Meer vind ik het contact met de mensen, zowel de gasten die we ontmoeten als de medewerkers. Als je ’s morgens naar je werk gaat, weet je nooit wat er die dag gaat plaatsvinden en welke mensen je zal ontmoeten.’

 Dankbaar

‘Natuurlijk hebben we hier te maken met een onderwerp dat voor de meeste mensen best moeilijk is,’ vervolgt Maria. ‘En daarom is het fijn om te merken dat de meeste mensen enorm dankbaar en blij zijn met alles wat we voor ze kunnen betekenen en de aandacht die we ze geven.’ Dat zit in allerlei kleine en grote dingen, vertelt Maria. ‘Onze kracht zit in de persoonlijke benadering die we mensen bieden. We geven rondleidingen in een elektrische kar aan mensen die niet zo goed ter been zijn. Als ik me dan realiseer dat veel van deze mensen nooit in een bos kunnen lopen en dat ik ze mee mag nemen de natuur in en dan na afloop een hele warme handdruk krijg en een blik in de ogen zie waaruit dankbaarheid spreekt, ja, dat is heel mooi aan ons werk.’

Bijzonder

‘Het is heel bijzonder om betrokken te zijn bij het laatste afscheid dat mensen nemen van hun dierbaren’, zegt Maria. ‘Het komt ook voor dat we rondleidingen doen met mensen die weten dat ze niet meer zo heel lang te leven hebben en nog heel graag met hun partner willen kijken naar een gedenkplek waar hij of zij binnen niet al te lange tijd begraven gaat worden. Het vinden van zo’n plek is vaak emotioneel, maar er is ook opluchting. Ik merk dat mensen het fijn vinden dat alles geregeld is en dat de nabestaanden er geen werk meer van hebben.’

Begrafenis

‘Het aller speciaalste dat ik op Hillig Meer meemaak, is toch wel het begeleiden van een begrafenis. En dan met name als ik ’s morgens vroeg bij het team van de bosmedewerkers in het bos ga kijken naar het zojuist gegraven graf. De vaak serene stilte waarin alleen de geluiden van de natuur klinken, de mooie structuren van de bodem met al z’n verschillende lagen en kleuren, waar dan al snel een laagje ochtend dauw op komt,  dan lijkt het alsof het graf aan de binnenkant met fluweel bekleed is.’

‘Maar ook wanneer na afloop van een begrafenis iedereen het bos verlaat en ik alleen achterblijf om het graf over te dragen aan de bosmedewerkers die het graf met heel veel respect sluiten, sta ik er vaak even bij stil hoe bijzonder dit werk voor mij is. Ook ik heb regelmatig met een brok in m’n keel afscheid van de mensen genomen,’ besluit Maria. ‘Want je maakt in een paar dagen samen heel veel met elkaar mee. Juist dat persoonlijke contact met nabestaanden en de dankbaarheid van mensen als alles rond het afscheid geregeld is, zorgen ervoor dat ik dit werk met heel veel liefde blijf doen.’

Lees de andere berichten uit de zomernieuwsbrief 2014 >>

Geplaatst in Alle berichten, Medewerkers aan het woordTagged