Liefde voor Hillig Meer: Janick

Een toegewijd partner, trotse vader van de twee mooiste kindjes van de hele wereld én een natuurmens pur sang.  Buitendienstmedewerker Janick Meursing (32) is geboren en getogen in het kleine Drentse esdorp Grolloo, ‘absoluut zijn plekkie’.

Deze noeste werker is ook nog eens schrijver van columns over landbouw, het boerenleven en eigenlijk over alles wat hem bezighoudt.

Janick – op het moment van schrijven de ‘Benjamin’ van de buitendienst – voelt veel liefde voor Hillig Meer, de plek waar hij sinds drie jaar werkt. “Het kwam eigenlijk een beetje toevallig, dat ik op Hillig Meer binnenrolde. “Ik viel tijdelijk voor iemand in toen bleek dat er in die periode ook een vacature openstond. Nou, toen wist ik het wel.”

Een schrijvende buitenman

Het dagelijks buiten zijn, het buitenleven, werken aan groen en aan het onderhoud van de natuur, dát is wat Janick doet. Hij startte al jong zijn loopbaan in onder meer de groenvoorziening, en later met kunstgras op voetbalvelden. Maar hij helpt nu zorgen voor een mooie laatste rustplaats in de natuur. “Daar hoort een graf delven en na de begraving het graf weer sluiten ook bij. Het leven begint en het leven eindigt. Op Hillig Meer ben ik daar een onderdeel van en daar ben ik trots op.”

Janick is niet zomaar een buitendienstmedewerker, hij is ook schrijver van columns voor de dorpskrant van het dorp waar hij woont. Op papier zet hij wat hem vooral opvalt, bezighoudt en waar hij zich bijvoorbeeld wat zorgen over maakt. “Dat lucht mij op. Zo kan ik me goed uiten.”

Stil van

“Op een natuurbegraafplaats werken, daar moet je wél tegen kunnen. Vooral tegen het graven van een plekje voor kinderen. Dat heb ik weleens gedaan. Dan kun je als flinke kerel nog zo’n grote mond hebben, maar dan ben je wel even stil, hoor. Dat komt binnen, voor iedereen hier. Janick zwijgt even voordat hij verder gaat.

Ons visitekaartje

“Ik vind het in alle gevallen dankbaar werk. Van iets verdrietigs iets moois maken. En als ik dan met een buitendienst-collega weer terugrijd naar de schuren achter het ontvangsthuis, dan kijk ik achterom naar het klaarliggende graf en dan denk ik: we hebben het zo mooi mogelijk gedaan voor alle nabestaanden. Dat is wat we doen, dát is ons visitekaartje.”

Kwetsbaar

Dat het leven kwetsbaar kan zijn en het er binnen een mum van tijd totaal anders uit kan zien, daar weet Janick alles van: tien jaar geleden brak hij vijf ruggenwervels tijdens een eenzijdig motorongeval. Hij lag daarna twee dagen in kritieke toestand in het ziekenhuis. “Dan besef je pas echt wat je mogelijk kunt verliezen. Dat lijntje is maar heel dun. Ik ben na dat ongeluk wel anders in het leven gaan staan.”

“Maar ondanks de soms ernstige zaken moet er ook plezier in het werk zijn, en dat is er absoluut. En er moet natuurlijk ook gewoon gewerkt worden, dus dat ga ik zo weer doen”, lacht hij.

Op de vraag waar hij op de foto wil voor het interview zegt hij: “Niet bij het gereedschap in de schuur, hoor, maar gewoon als mens in de natuur, bij die boom of zo. Daar pas ik het beste.”

 

Geplaatst in Alle berichten, Hillig Meer, Medewerkers aan het woord