Kinderen in het onderduikershol

Op natuurbegraafplaats Hillig Meer ligt een onderduikershol. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er acht mannen die besloten onder te duiken vanwege de arbeitseinsatz en groeven een hol op het landgoed. Gevaar lag altijd op de loer, verraden worden was een grote angst. Maar ze hadden ook plezier door als aapjes van de ene naar de andere boom te slingeren. Alle acht hebben ze de oorlog overleefd. In 2005 zijn hun verhalen gebundeld in het boek ‘Onderduikers in de natuur’ en is het onderduikershol herbouwd.

Elk jaar komt groep 8 van de basisschool in Eext op bezoek om meer te leren over het oorlogsverleden en de onderduikers.

We begonnen de dag bij het vogelhuis met Dolf van der Weij, eigenaar van het landgoed en onze gids vandaag. Hij nam ons mee naar het bos. In het bos mochten de kinderen zich verstoppen om vervolgens zonder gezien te worden het grote pad weer over te steken. Niet iets wat je zomaar voor elkaar krijgt! De bladeren knisperen onder je voeten, takjes breken en wanneer je tegen een doornstruik aanloopt roep je automatisch ‘au’. Maar elk geluidje kan je verraden. Toch is het een aantal kinderen gelukt het pad over te steken zonder dat Dolf ze zag. Na ervaren te hebben hoe moeilijk het is om ongezien door het bos te lopen zijn we naar het onderduikershol gegaan. Hier mochten de kinderen in kleine groepjes naar binnen om het hol te bekijken. Dolf vertelde uitgebreid over hoe de mannen zich vermaakten in het hol, hoe ze aan eten kwamen en waarom de radio zo belangrijk was. Ook stelden de kinderen goede vragen over hoe en waar de onderduikers sliepen, hoe lang ze in het hol woonden en of Dolf zelf ook de oorlog had meegemaakt.

Op de terugweg hebben we samen stil gestaan bij het monument van sergeant Lesne, die omgekomen is tijdens een vuurgevecht op het landgoed.

Het was voor iedereen een leuke, leerzame dag. We zijn erg blij dat we de geschiedenis op deze manier met hun kunnen delen.

 

Geplaatst in Hillig Meer