Maak kennis met: Arie Sloot

Arie Sloot, Gastheer Natuurbegraafplaats Hillig Meer

Ruim een half jaar geleden bracht Arie Sloot – puur uit belangstelling – een bezoek aan Hillig Meer. “Het idee, dat je na je dood weer één wordt met de natuur, sprak mij zeer aan! Daarom heb ik hier destijds een graf gereserveerd, niet wetende dat ik hier later zou gaan werken als gastheer.”

Waarom ben je hier gastheer geworden?

“In het dagelijks leven werk ik parttime als interim manager: een zakelijke en commerciële functie. Mijn werk hier op Hillig Meer is een mooie tegenhanger daarvan. Het geeft mij veel voldoening om een familie te begeleiden bij de laatste route van hun dierbare en hen daarbij te ondersteunen. Ik ben een groot voorstander van natuurlijk begraven. Naast de rust en schoonheid van de natuur, vind ik het erg mooi dat het geld van de graven weer ten goede komt aan het onderhoud, beheer en behoud van diezelfde natuur.”

Waarom wil je hier zélf begraven worden?

“Mijn vrouw en ik zijn gek op de natuur. Al langere tijd waren we op zoek naar een manier om daar onze laatste rustplaats te vinden. Dat past bij onze opvattingen over duurzaamheid: één worden met de natuur, gebruik maken van materialen die ook weer opgenomen kunnen worden door de natuur, zeg maar: een ‘groene’ uitvaart. Deze begraafplaats ligt aan het tracé van de oude spoorlijn Assen-Stadskanaal, waaraan mijn vrouw en ik al meer dan 20 jaar wonen. Daar hebben wij dus nu alvast onze laatste rustplaats uitgezocht. Afhankelijk van het weer, zou ik de ceremonie willen laten plaatsvinden in de boskapel of in het ontvangsthuis. Beide vind ik zeer passend.”

Wat zijn voor jou de verschillen met een normale begraafplaats?

“Het gevoel is hier anders. Ik voel me hier meer ontspannen en veel rustiger dan op een kerkhof. Daarnaast zijn er ook praktische verschillen. Zo rust hier op een natuurbegraafplaats eeuwigdurend grafrecht. Dat betekent, dat de grafrechten niet verlengd hoeven te worden, dat het graf nooit geruimd zal worden en dat nabestaanden het graf niet hoeven te onderhouden. In plaats van een grafsteen of kruis, is er hooguit sprake van een gedenk-kei. Mede hierdoor liggen de totale kosten aanzienlijk lager dan bij de gebruikelijke begraafplaatsen.”

Lees de andere berichten uit de zomernieuwsbrief 2013 >>

Geplaatst in Alle berichten, Medewerkers aan het woordTagged