In gesprek met Hilde Trip

“Together One”

Het kunstwerk “Together One” in de ontvangstruimte van Hillig Meer trekt veel bekijks. Het is gemaakt van laagjes berkenbast, zorgvuldig gerangschikt in een cirkel, met verschillen in diepte.
De maker van dit bijzondere werk is Hilde Trip. Zij verzamelt natuurlijke materialen en maakt hiervan intrigerende abstracte kunstwerken. De natuur is haar inspiratie. Soms moet je goed kijken om te zien om welk materiaal het gaat en hoe het gebruikt is.

Hilde maakt zowel vrije werken als in opdracht. Dankzij haar instagram account heeft ze een wereldwijd publiek. Haar kunstwerken worden verkocht van Dubai tot China en ze vliegt de hele wereld over. Tijd voor een gesprek met Hilde.

Waar komt je inspiratie vandaan?

Ik ben als bloemist begonnen, en heb de kunstacademie voor bloemisten gedaan. De natuur

“Wishfull”

is mijn inspiratie. Mijn materiaalkeuze is heel divers, zolang het maar natuurlijk is. Er is zoveel moois in de natuur. Ik ben nu tien jaar hiermee bezig en heb nog steeds af en toe een ingeving om een voor mij nieuw materiaal te gaan gebruiken.

Mijn werk is heel seizoensgebonden. Het werk “Wishful” bijvoorbeeld, dit is van paardenbloempluis gemaakt. Het seizoen om dit te plukken is maar heel kort, in 2 weken tijd heb ik alle pluizen verzameld.

Tijdens het maken van een werk ontstaan ook weer nieuwe ideeën, sommige ontwerpen komen dan later weer terug in een andere materiaalkeuze. Het kunstwerk heeft dan gelijk weer een heel ander karakter. Af en toe zit er nog een bijzonder effect bij zodra het werk klaar is. Dan is het nog mooier dan je van te voren bedacht hebt.

Soms is de materiaalkeuze zelf de inspiratie voor het ontwerp. Het werk van pauwenveren bijvoorbeeld. Een pauwenveer zelf is ook abstract en nauwkeurig.

“Focus”

Komt het vanuit je onderbewuste?

Misschien wel. Elke keer klopt het. Het is een soort natuurlijke flow.
Ik hoef nooit iets te bedenken, er komt altijd vanzelf wel een nieuw idee.

Vooraf is er geen plan. De betekenis ontstaat tijdens het maken. Vaak als het klaar is zie ik er de betekenis in. Het zegt iets. Het komt uit zichzelf. Dan plopt er ineens ook een naam op. Zoals bij het pauwenwerk, dat heet “Focus.” Het is heel nauwkeurig.

Waar werk je momenteel aan?

Ik heb net een werk klaar, het is gemaakt van helikoptertjes van esdoorn, Radar Love heet het. Nu ben ik bezig met een opdracht, een groot werk van berkenschors. Daarna ga ik naar New York voor een opdracht.

detail van “Radar Love”

Wat is de leukste opdracht die je ooit hebt gedaan en waarom?

Heb ik eigenlijk niet, elke opdracht is leuk. Vaak hebben opdrachtgevers bepaalde wensen. Dan ga je in gesprek en daarna kom ik tot een ontwerp. Een object moet zo mooi mogelijk uitkomen. Dit is onder andere afhankelijk van de lichtinval, de sfeer van de ruimte , maar ook bijvoorbeeld de overige objecten in een kamer.

Daarom geeft het veel voldoening om een kunstwerk op maat te maken, dus speciaal voor een ruimte. Hoe groot een werk zou moeten zijn, en hoe het past binnen de ruimte, is pas echt goed in te schatten door op de locatie te kijken. Als ik in de ruimte ben ontstaat er vanzelf een idee. Vervolgens begint het proces van het werk maken. Nadat het af is, breng ik het naar de opdrachtgever. Het is natuurlijk geweldig om een werk te mogen ophangen in de ruimte waar het speciaal voor gemaakt is.

Geplaatst in Alle berichten, Hillig MeerTagged