‘Het Nieuwe Rouwen’, lezing door rouwdeskundige Daan Westerink

RouwenOp zondag 5 oktober vond er op Hillig Meer een bijzondere lezing plaats, met als titel ‘Het Nieuwe Rouwen’. De lezing werd verzorgd door Daan Westerink, met een lach en een traan, over een onderwerp waar iedereen wel eens mee temaken heeft gehad, of zal krijgen. Daan kreeg al vroeg in haar leven te maken met rouwverwerking. Toen zij nog jong was overleden haar ouders.

Lotgenoten vinden
“Als iemand die je lief hebt overlijdt, staat de wereld even helemaal op zijn kop”, vertelde ze. “Wat heb je dan nodig? Mensen die je begrijpen. Bij wie je je hart kunt luchten. Nog niet zo lang geleden was het best lastig om lotgenoten te vinden die net als jij een partner, een moeder of een kindje hadden verloren. De manier om te horen hoe anderen omgaan met de dood van een dierbare, was door deel te nemen aan een lotgenotengroep, via de kerk, of via een andere instantie. Dankzij de komst van internet is het vinden van begrip na een overlijden niet meer zo moeilijk.”

Rouw en Verlieskunde
Daan Westerink door Selien Koster maart 2014Daan Westerink is naast onderzoeksjournalist en docent Journalistiek ook docent Rouw en Verlieskunde en trainer binnen de zorg en het onderwijs. Sinds 2003 is haar aandacht gericht op (onderzoek naar) coping: hoe nabestaanden omgaan met intense verlieservaringen. In haar lezing ging Daan in op het oude en nieuwe rouwen. Waar hebben nabestaanden behoefte aan? Waarom is het soms zo moeilijk om je eigen zus of broer duidelijk te maken wat je nodig hebt na de dood van je ouders? Maakt internet het rouwen nou makkelijker of moeilijker?

Bij vlagen geestig
“Het was een heel bijzondere lezing met veel interactie en een mooie dynamiek”, vertelt Chris Schreve, beheerder van Natuurbegraafplaats Hillig Meer. “Er waren bezoekers die speciaal voor Daan kwamen, maar ook spontane bezoekers. Tijdens de lezing, die bij vlagen erg geestig was, vertelden bezoekers ook hun eigen verhalen en ervaringen over verlies en rouw. Heel aangrijpend!”

Humor en herkenning
Na de lezing werd er een rondleiding over de natuurbegraafplaats verzorgd, onder leiding van mede-initiatiefnemer Dolf van der Weij. “Het verhaal van Dolf sloot goed aan op de lezing”, stelt Chris. “Hij vertelde bijvoorbeeld hoe humor past bij rouwverwerking, vooral als grappige gebeurtenissen uit het leven van de overledene worden gememoreerd. Dat geeft een gevoelsband tussen mensen die de overledene erin herkennen. Een begrafenis in de vrije natuur maakt het ook lichter. Tijdens de rondleiding kregen bezoekers de mogelijkheid om ook nog even één-op-één met Daan van gedachten te wisselen. Voor sommige bezoekers was dat een fijne toegevoegde waarde. Al met al was het een betekenisvolle middag, die zeker voor herhaling vatbaar is.”

Lees de andere berichten uit de herfstnieuwsbrief 2014 >>

Geplaatst in Activiteiten, Alle berichtenTagged , ,