Herfst op Hillig Meer

De verkleuring van bladeren kwam dit jaar wat later op gang dan in vorige jaren. Ook zagen we nog veel planten die door het vocht en de warmte een tweede bloei vertoonden. Het is dan ook nog vrij lang warm geweest. Uit waarnemingen uit het verleden blijkt dat als september warm is geweest, de bladverkleuring in oktober vaak wat later is. Een paar weken lang veranderde het bos in een prachtig schouwspel van diepe warme kleuren. Inmiddels ligt het bos vol met afgewaaide bladeren in allerlei goudgele en oranje tinten.

Wintervoorraden
Eekhoorns zijn druk bezig met het aanleggen van hun wintervoorraden. Ze verzamelen voedsel om de winter door te komen. Maar een eekhoorn verzamelt niet alleen nootjes, ook paddenstoelen zijn geliefd. Kapers zijn altijd wel op de kust: eksters, vlaamse gaaien en muisjes lusten ook graag een nootje. Gelukkig is er dit jaar genoeg voor allemaal, het is een goed jaar voor beukennootjes en eikels. Vele van de eikels en beuken zullen ook niet teruggevonden worden. Pas in het voorjaar worden de verstopplekken weer zichtbaar wanneer de noten uitgroeien tot nieuwe beuken of eiken.

Paddenstoelen en afgewaaide takken
Dankzij de vele regen en de relatief warme temperatuur van september en oktober, was het een zeer goed jaar voor paddenstoelen. Dit jaar zagen we allerlei vormen en formaten, in alle kleuren van de regenboog. Rode vliegenzammen, paarse schijnridderzwammen, oranje kleverige koraalzwammetjes, groene glibberzwammen, en sombere honingzwammen. Helaas loopt de soortenrijkdom in Nederland terug. Gelukkig zagen we tijdens onze jaarlijkse paddenstoelenexcursie dat er op de begraafplaats nog vele soorten te vinden zijn.

Overwinteringplaats
Inmiddels gaan we bijna de winter in. Paddenstoelen zijn nu boven de grond minder zichtbaar maar hun ondergrondse schimmeldraden spelen een belangrijke rol in de ecologische kringloop. Ze zetten dode bladeren en takken om in voeding voor bomen en planten. Je ziet daarom veel zwammen op dood hout en afgewaaide takken. Deze schimmels en zwammen breken het hout van binnenuit af. Tientallen verschillende soorten korstmossen zorgen voor kunstige patronen op de bast of tak en bieden voeding aan insecten. Daardoor ontstaat ruimte voor insecten, bijvoorbeeld springstaartjes, boktorren en bastkevers. Het dode hout is een belangrijke bron van leven voor vele dieren. De stammen zijn ook een favoriete overwinterplaats voor vele insecten, die op hun beurt weer een goede eiwitbron zijn voor de vogels. Zo zorgt dood hout voor biodiversiteit.

Geplaatst in Hillig Meer