Heide van landgoed Heidehof

Als men denkt aan Drenthe, denken we vaak aan de hunebedden, de schapen, veen en natuurlijk Heide.

Wanneer u bij Natuurbegraafplaats Hillig Meer komt aanrijden wordt u verwelkomd door een prachtig bloeiend veld met heideplanten. Sinds enkele weken staan ze in bloei en dat is een bijzonder gezicht.

Lang geleden, tijdens het Laat-pleistoceen (126.000 tot 11.000 jaar geleden!), zag Nederland er heel anders uit. Langharige Mammoeten waren goed beschermd tegen de koude, lange winters. Warme zomers zorgden voor meer planten en grote grasvlaktes worden onderbroken door meanderende riviertjes. Drenthe bestond voor grote delen uit droge zandvlaktes waar heide als een van de eerste planten groeide. Heideplanten houden van zure grond en een droge bodem. De harde stuifwind doet ze niets, ze hebben er zelfs baat bij. De wind blaast de planten namelijk droog wat ziekte en schimmel voorkomt.

Helaas voor deze prachtige plant was hij zijn eigen ondergang. Heideplanten trekken namelijk veel insecten aan, waar weer vogels op af komen. De vogels verspreiden zaden van bomen en struiken die in andere gebieden groeien. Wanneer de heide vergaat voedt ze de bodem waardoor de zaden groeien. Zo gaat het van ijsvlakte naar heide en van heide naar bos.

Toch zijn er in Drenthe nog grote heidevelden te vinden. Op de begraafplaats komt de heide langzaam terug. Een groot deel is in gebruik geweest als landbouwgrond waardoor de bodem niet zuur genoeg is voor de heide. Daarom vinden we het ook vooral terug bij de oerstrook. Dit gedeelte is niet in gebruik geweest voor landbouw.

Komt gerust wandelen om deze pracht en praal te bewonderen.

Geplaatst in Hillig Meer