Gedenken, Herinneren & Fluistering in de wind

Elk jaar organiseren we een gedenkmoment voor iedereen die afscheid heeft moeten nemen van een dierbare. Dit jaar waren er drie Gedenkavonden: vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 augustus.

Natuurlijk is het grafbezoek het meest belangrijk. Ons programma daaromheen is aanvullend op dit bezoek: we verzorgen graag een warm welkom en bieden ruimte om stil te staan bij dat wat was en is, inclusief de emoties die zich aandienen. De natuur omringt iedereen met alles wat ze in zich heeft; dit jaar was dat zowel de kracht van de zon als van onweer. De stralende pracht van bloemen liet harten spreken en de naderende herfst prikkelde de zintuigen.

We delen een korte impressie met u.

Iedereen gaf meegebrachte bloem(en) een plaats in het gezamenlijke bloemstuk.

Elk gezelschap kreeg persoonlijk een mooi verhaal of een passend gedicht voorgedragen.

Op vrijdag speelden Ivan (tenorsaxofoon) en Tim (gitaar); op zaterdag Nouschka (viool) en Rene (viool en vleugel); op zondag Maria (zang) en Kirill (gitaar).

Fluistering in de wind
Wij maakten mooie kaartjes van handgeschept papier met daarop een natuurvondst van de natuurbegraafplaats. Ieder gezelschap kreeg twee kaartjes. Hierop schreven nabestaanden de naam van hun overleden dierbare, aangevuld met een herinnering, wens of spreuk. Één kaartje gaven zij een plek in de natuur, op de veranda. Het andere kaartje namen zij mee naar huis.
Iedere keer als de wind langs een kaartje gaat, neemt hij de naam en de herinnering of wens mee. Zo ontstaat als vanzelf een verbinding tussen mensen en plaatsen.

Geplaatst in Alle berichten, Hillig Meer, OntmoetingenTagged , ,