Februari verrast

Ondanks de vorst en de koude in februari is de lente onmiskenbaar in aantocht. Ook op Hillig Meer. Je hoort het aan de energieke vogels, aan het voorzichtig zichtbaar worden van nieuwe knoppen, een vroege vlinder en aan beloftevolle wolkenpartijen. Maar al wat wat de natuur ons nu laat zien, is eigenlijk nog heel klein en broos. Het kan nog steeds woest gaan stormen of hard gaan vriezen, waardoor het groeiproces wordt verstoord of zelfs kan worden vernietigd.

Het groeiproces is in februari veel minder gemakkelijk dan vanaf de officiële lentedag in maart, maar het is wel degelijk de start van de lente. De in de winter van binnen gegroeide en opgebouwde energie komt vrij, vormt zich en baant zich een weg naar buiten. Dosering in groei is hierbij erg belangrijk; niet te langzaam of juist veel te snel.

 

 

Vanochtend vroeg was het ook zichtbaar op Hillig Meer: het nieuwe seizoen begint echt. December en januari waren de maanden van het jaar waarin het maximaal stil kan zijn. In dat stilte-proces zijn we vast ook tegen onszelf aangelopen, veelal door op onszelf te blijven, in alle rust en stilte. Want in de stilte komt dat wat nog niet aan de orde is geweest vanzelf bij ons mensen naar boven.

En dan is daar de omslag. In februari ontvouwen zich namelijk de eerste kiemen. Het is daarom goed om in deze maand stil te staan bij het besef over wat zich in ons ontvouwt en welke vorm deze nieuwe lente aan ons begint te vragen. Daarvoor hebben wij ook tijd en aandacht nodig. Tijd, omdat we niet te snel moeten rijpen, en aandacht om ervoor te zorgen dat we niet overspoeld raken door de dagelijkse gang van zaken. Februari vraagt ons vriendelijk stil te staan en te kijken. Echt te kijken.

Vanochtend spotte wakker teamlid Margriet* deze fotogalerij op weg naar de begraafplaats. Haar oog viel op het witfrisse, het jong bevroren varenblad, een spinnenweb in het zonlicht, en een heel klein nieuw knopje op een takje in het kinderbos.

Alles in de natuur begint zomaar opnieuw. En het is niet te stoppen. En van dat gracieuze proces mogen wij mensen deelgenoot zijn, er in wandelen, ons verwonderen, en ons laten verrassen door februari.

Kom gerust langs, u bent meer dan welkom.

  * De naam van teamlid Margriet is met haar toestemming geplaatst.
Geplaatst in Hillig Meer, Natuurbeleving