Even voorstellen: Jantje Oostland

Maak kennis met Jantje Oostland, locatiebeheerder bij Hillig Meer. Een half jaar geleden is ze bij Hillig Meer begonnen, eerst als gastvrouw en al snel doorgestroomd naar de rol van locatiebeheerder. Jantje is geboren en getogen in ‘t Waar (Nieuw Scheemda) en woont samen met haar verloofde in Nieuw-Amsterdam. In 1989 is ze begonnen in de zorg en heeft diverse functies bekleed, haar laatste rol in de zorg was een leidinggevende functie bij Parkheem in Stadskanaal. Na ruim 28 jaar in de zorg werd het tijd voor een carrièreswitch.

 

Hoe ben je bij Hillig Meer terecht gekomen?
Mijn hart lag niet meer in de zorg. Ik wilde erg graag iets bijdragen in de uitvaartbranche en heb me laten omscholen tot uitvaartverzorger. Naast mijn baan in de zorg volgde ik de opleiding Docendo en liep stage bij DELA in de zomervakantie. Daaruit werd ik aangenomen en heb twee jaar als uitvaartverzorger gewerkt. Een waardevolle periode waarin ik veel van de provincie heb gezien, veel families heb mogen begeleiden en ook een aantal uitvaarten verzorgde bij Hillig Meer. Ik vond het een heel bijzondere plek, als je hier toch eens zou mogen werken! En niet veel later werd ik gevraagd of ik op gesprek wilde komen. Ik omschrijf dat moment wel eens als een witte raaf. Als je een witte raaf ziet moet je daar simpelweg wel iets mee doen, want dat is zo speciaal. Ik werk hier nu met heel veel plezier.

Wat betekent natuurbegraven voor je?
Het is heel puur. Het is terug naar de kern, terug naar de natuur. Een plek waar je altijd blijft, die eeuwigheid spreekt me aan. De begraafplaatsen waar ik kwam als uitvaartverzorger hadden een hele andere sfeer. Door de natuur hier krijg je zelf ook een innerlijke rust. Vanuit daar herdenk en gedenk je.

Ook bij een begrafenis zie je dat de natuur heel bepalend is. Vaak komen mensen hier vanuit een andere gelegenheid, vanuit verkeersdrukte en de haast van de wereld. Daardoor zijn ze wat onrustig als ze aankomen. Zodra we de weg oversteken en de natuurbegraafplaats betreden keert de rust terug. Doordat je de route naar het graf laat zien komen mensen in een ander soort gemoedstoestand. Juist doordat je de natuur om je heen opneemt. Natuurlijk is het verdriet aanwezig, maar er valt toch een beetje spanning weg waardoor mensen meer vanuit hun gevoel afscheid kunnen nemen.

Hoe ziet een werkdag voor jou eruit?
Heel divers! Als locatiebeheerder vind ik het mooi om samen de verbinding te maken en mensen na te laten denken over hun eigen werkzaamheden. Je ziet mensen hier groeien, en ik ondersteun dat graag. Samen doen en samen ontwikkelen, maar ook samen beleven. Daarnaast begeleid ik begrafenissen en voer zelf ook informatiegesprekken. Deze combinatie maakt het erg divers, ik zou niet anders meer willen!
Bij Hillig Meer staat kwaliteit voorop. Van gastvrijheid naar de klant toe, tot contacten met de locale bakker, tot het natuurbeheer. Bij alles wat je aanraakt wordt naar de kwaliteit gekeken. Het is fijn daaraan te mogen bijdragen.

Sinds ik op Hillig Meer werk ervaar ik de natuur ook veel bewuster. Ik ben altijd al een buitenmens geweest, maar de natuur was vanzelfsprekend. Omdat je hier het hele jaar door het bos observeert zie je ook de veranderingen door de seizoenen heen. Soms zie je een prachtige bonte specht. Vorige week was het een en al vlinders in de tuin. Je maakt kleine dingen heel bewust mee.

Wat doe je naast je werk?
In mijn vrije tijd beeldhouw ik. Beeldhouwen is met je handen werken met een natuurproduct. Dat spreekt me aan. Stenen laten heel verrassende dingen zien. Een steen kan een compleet andere buitenkant dan binnenkant hebben. Bij het beeldhouwen hou je hier rekening mee. Je kan het proces niet van te voren bedenken, al doende ontstaat dan een werk. Eigenlijk volg je dus de steen.

Heb je een favoriete plek op Hillig Meer?
Jazeker! Het stukje oergrond tegenover het Hillig Meer, uitkijkend op het nieuwe stuk tot aan de landschapswal. Vooruitkijkend het weidse landschap in zie je hier de toekomst ontstaan. Het weidse landschap spreekt me ook aan omdat ik dat uit mijn jeugd ken. Met je rug sta je naar het Hillig Meer, achter je voel je de rust en de geschiedenis. Een heel bijzonder stukje Drenthe.

Geplaatst in Hillig MeerTagged